Čije su naše penzije?

0
53

Udruženje građana „Čuvari Starog grada“ u saradnji sa Udruženjem sindikata penzionera Srbije, Udruženjem “Stari grad 50+” i Novim udruženjem penzionera Srbije u petak 8. juna u Kući Đure Jakšića organizovalo je tribinu pod nazivom „Čije su naše penzije“, sa namerom da ukaže na to da problem penzija nije samo problem najstarijih već celog društva.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Miša Radović je istakao da je i donošenje i ukidanje Zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija sramno, kao i da je Udruženje zahtevalo od svih političkih aktera da takav zakon ne usvajaju. Međutim, zahtevi su ignorisani ne samo od strane vladajuće elite, nego i većine medija. Osvrćući se na reči Aleksandra Vučića da su penzioneri svojom žrtvom izvukli Srbiju iz krize, Radović je rekao da je jadna ta zemlja koju penzioneri spašavaju i dodao „mi smo svoj vek proveli gradeći ovu zemlju a oni je danas rasprodaju po modelu koji je napravio Dinkić koji je i danas blizak onima koji vode ovu zemlju“.

Bivši sudija Ustavnog suda, penzioner Zoran Ivošević je rekao da je manir ove vlasti da gasi institucije, pa je tako i najviši sud u zemlji degradiran do najviše mere, jer nije sprečio oduzimanje stečenih prava od ljudi koji su radni vek proveli u Srbiji. Ivošević je dodao da su tužbe sudu jedini put da penzioneri ostvare svoja prava i da nateraju ovu vlast da im vrati ono što im je otela i dodao da i naslednici imaju pravo da tuže državu za iznos uskraćenih penzija skrećući pažnju na povećani stepen smrtnosti kod penzionera.
Milan Kovačević, ekonomista i konsultant za strana ulaganja, naveo je da oduzimanje i lažno vraćanje penzija nije samo ekonomski problem najstarijih stanovnika Srbije, nego problem moralne, pravne i političke prirode. Kovačević je naglasio da su ekonomski parametri zabrinjavajući, posebno apostofirajući spoljno trgovinski deficit i mogućnost za rast inflacije koja je realna nakon poskupljenja nafte.
Zaključak tribine je da bez promene vlasti nema poboljšanja položaja za one koji su danas penzioneri, kao ni perspektive za mlade koji u sve većem broju napuštaju Srbiju.
Učesnici tribine pozvali su prisutne da se u utorak 12. juna u 18 časova na Trgu Nikole Pašića pridruže protestu sadašnjih i budućih penzionera koji organizuje Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije sa sindikatima i udruženjima penzionera i sindikatima zaposlenih.

OSTAVI ODGOVOR