“DIJANINA DECA” U DOMU VOJSKE: Žena koja je iz Jasenovca spasila 7.500 dece

0
211

Izložba “Dijanina deca” posvećena Dijani Obekser Budisavljević, koja je za vreme Drugog svetskog rata iz koncentracionog logora u Jasenovcu od sigurne smrti spasila više od 7.500 dece, otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Autorka izložbe Slađana Zarić, koja je rediteljka istoimenog dokumentarnog filma koji će biti prikazan na RTS-u 23. maja, kaže da je priča o ovoj hrabroj ženi ujedno i priča o svima koji su u najtežem ratnom vihoru uspeli da budu- ljudi, a da žrtve ne treba predstavljati samo kao brojeve.

Dijana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga u Zagrebu Julija Budisavljevića, uspela je da sačuva identitet i poreklo srpske, jevrejske i romske dece. Na izložbi se mogu videti dokumentarne fotografije, transportne liste i delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila. Iako su komunističke vlasti u Zagrebu po okončanju Drugog svetskog rata učinile da veći deo materijalne građe nestane, u postavci se našla preostala istorijska građa sačuvana u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima.

DIJANINA DECA (2)

Spasavanje dece iz Jasenovca, preko logora u Sisku i Gornjoj Rijeci, do Zagreba, može se smatrati najvećom humanitarnom akcijom tokom Drugog svetskog rata. Nemac Oskar Šindler spasio je živote više od hiljadu poljskih Jevreja, Irena Sendler je iz varšavskog geta izvela oko 2.500 jevrejske dece, dok je kapacitet za prijem u logoru Jasenovac bio neograničen. U njemu je ubijeno nekoliko stotina hiljada ljudi. Spomen područje Jasenovac poimenično popisuje 83.145 žrtava, dok Spomen područje Donja Gradina u Republici Srpskoj, pozivajući se na izveštaj Državne komisije iz 1946. godine, navodi da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi.

DIJANINA DECA (4)

Hrvatska i srpska strane slažu se jedino o ukupnom broju ubijene dece – 19.433.

Dijanina deca bila su smeštena u hrvatske porodice. Manja deca odlazila su u gradsku sredinu, dok su starija deca kolonizovana u seoskim sredinama, pretežno u slavonskim i zagorskim selima.

Jelena Zimonjić

OSTAVI ODGOVOR