VREMEPLOV: 70 godina beogradskog “Dimničara”

0
55

Jedno od najstarijih beogradaskih javnih preduzeća je Komunalno preduzeće “Dimničar”, osnovano pre tačno sedam decenija, 1948. godine u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji. U periodu nakon Drugog svetskog rata, dimničarski zanat bio je vrlo važan za normalno funkcionisanje grada. Iako je isporuka struje iz dorćolske termoelektrane “Snaga i svetlost” počela još 1932. godine, većina građana glavnog grada i dalje je kao osnovnu energiju za zagrevanje svojih domova koristila ugalj i drva.

ČUDO NA OBILIĆEVOM VENCU: Svetleći tunel u bojama srpske zastave (FOTO)

Beograd je svog prvog stručnog dimničara dobio još daleke 1863. godine i to zahvaljujući došljaku iz Češke Lambertu Kluzačeku. U to vreme kod nas nije postojao nijedan drugi majstor ovog zanata.  Tek 1886. godine, pojavljuje se još jedan dimničar, Jovan Đorđević iz Beograda, za koga se vezuje prvi pokušaj koncesioniranja ove profesije. Za vrlo kratko vreme Beograd je imao ukupno deset dimnničara, a u dokumentima iz 1891. već nailazimo i na dimničarski esnaf. Zanimljivo je da je Srbija još 1910. godine donela pravilnik o obavljanju dimničarskog posla, koji je, verovali ili ne, bio jedan od najboljih u Evropi. Danas je Komunalno prduzeće “Dimničar” vodeća organizacija za pružanje dimničarskih usluga u Srbiji koja broji preko 100 zaposlenih.

KINEZI ĆE DA GRADE I POZEMNE GARAŽE U BEOGRADU

Kolevka organizovanog dimničarstva u Evropi bila je Austrija. Ukazom cara Maksimilijana Prvog, na teritoriji tadašnjeg Austrijskog carstva 1455. godine, postavljen je i prvi stalni dimničar. Ovaj ukaz bio je istovremeno i začetak zakonskih odredaba u dimničarskoj delatnosti. Prvi dimničarski zanatski esnaf u Evropi je uspostavljen carskim ukazom 1664. godine, čiji se posao sastojao iz čišćenja dimnjaka i protivpožarne zaštite. Prvi zakon u ovoj oblasti donet je 1859. godine, u Austrougarskoj, po kojem su dimničari stručne zanatlije, a to zanatsko obeležje nose i danas.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR