ZGRADA SA SVINJSKOM GLAVOM NA VRHU: Simbol nekadašnjeg mesarskog klana (FOTO)

0
634
FOTO: Starogradski.com

Svako ko prolazi čuvenom “trolebujskom” raskrsnicom Svetogorske i Takovske, na samoj granici Starog grada i Palilule, primetiće prilično veliku stariju zgradu na starogradskoj strani u pravcu Narodne skupštine. Ova višespratnica sa ulazom u Svetogorskoj 50, poseduje karakterističnu fasadu predratne gradnje sa mnogobrojnim vajarskim detaljima, raritetnim liftom i stilizovanim metalnim ulaznim vratima ogromnih dimenzija, pa nikog neće ostaviti ravnodušnim i pored sivila koje je s godinama prilično okupalo ovo zdanje. Međutim, ono što malo ko primeti je specifičan detalj iznad poslednjeg sprata na centralnom delu, u vidu statuete svinjske glave!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pokušavajući da proniknemo u ovu neobičnu zanimljivost, uz pomoć okolnih stanara i vlasnika lokala došli smo do gospodina Dušana Glumca (1953.) iz stana na prvom spratu ove višespratnice, unuka prvog vlasnika zgrade.

BESPLATNE RADIONICE FILMA I NOVIH TEHNOLOGIJA ZA DECU

– Svinjska glava je trgovački simbol, poput ovce ili bika i predstavlja znak tadašnjeg svojevrsnog “mesarskog klana” – objašnjava naš sagovornik i navodi da je njegov deda Sima Nikolić, koji je podigao zgradu, bio jedan od osnivača nekada moćne “Mesarske banke”, u vreme kada je Srbija i tadašnja Jugoslavija, dominirala Evropom kao veliki izvoznik mesa, a živa stoga se svakodnevno transportovala vozom, u vagonima pravo u Austriju, Češku, itd.

Dušan Glumac FOTO: Starogradski.com
Dušan Glumac
FOTO: Starogradski.com

Preklom iz Kragujevca, Sima Nikolić bio je ugledni poslovni čovek, izvoznik, iz bogate porodice, pa je, zajedno sa dve rođene sestre, posedovao više nekretnina i lokala u centru Beograda. Dakle pravi biznismen u današnjem smislu reči, ali  veoma obrazovana ličnost za znanjem dva svetska jezika.

Ova zgrada sagrađena je 1937. godine, u vreme kada su tramvaji išli Svetogorskom ulicom. Napravljena kao privatna kuća za izdavanje stanova i lokala u prizemlju. Jedno vreme je tu bila apoteka Đorđa Sekulića, kao i krojačka radnja.

TAKO BI TREBALO DA SE RADI: Počinju pripreme za obnovu „Pobednika”

Za vreme bombardovanja 6. aprila, bombe su je zaobišle srećnim spletom okolnosti. Tri projektila su pala baš oko nje, ali je zgrada ostala neoštećena – jedna je pala u dvorište ove zgrade, a druga nasred Takovske ulice, a i treća bomba ju je takođe promašila…

Tradicija apoteke u prizemlju ove zgrade se nastavila i dan-danas, tako da je i sada Apotekarska ustanova smeštena u skoro celom prizemlju sa tri ulaza, a tu je i lokal sa zdravom hranom, dok se na skoro celom drugom spratu nalazi optičarska radnja, smeštena u dva stana.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ovo zdanje ima V spratova i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika II stepena. Posmatrano iz ptičije perspektive, projektovano je u obliku  ćiriličnog slova “P”. U 18 stanova u ulazu, ako izuzumemo našeg sagovornika i njegovu suprugu, preovlađuje mlađa struktura njenih žitelja, koji su uglavnom naslednici prvih vlasnika stanova.

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE SE KONAČNO OGLASIO: Zbog arheoloških otkrića, stopirani radovi na Trgu republike

Zanimljivo je da na Starom gradu postoji zgrada bliznakinja ove višespratnice i to na uglu Hilandarske i Vlajkovićeve, što znači da je, u arhitektonskom smislu zgrada bila uzor za gradnju u komšiluku.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR