DA LI STE ZNALI: Zgrada “Galeta” izgrađena po ugledu na železničku stanicu u Varšavi (FOTO)

0
290

Kao i većina drugih gradova istočnog bloka, Beograd i dalje čuva arhitektonsko nasleđe iz perioda socijalizma. Sigurno je da su objekti iz tog perioda građeni planski i kvalitetno, ali mali broj njih se može pohvaliti originalnošću u samom projektu.

DO 31. MARTA: IZLOŽBA „ČAROBNA MILENA“ U DOMU JEVREMA GRUJIĆA

Tako je zgrada Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” (bivšeg “25. maja”) iz 1973. godine umnogome sledila projekat dvojice poljskih arhitekata za izgradnju železničke stanice u Varšavi “Okota”.

ZELEZNICKA STANICA U POLJSKOJ

Zgradu stajališta pored pruge u Varšavi arhitekte Arsenije Romanovic i Pjotr Šimanjak projektovali su 1953. godine, a radovi na izgradnji složenog arhitektonskog izazova koji se ogleda u krovu oblika paraboloida, trajali su od 1954. do 1962. godine.

BESPLATNI ONLAJN KURSEVI: U ponudi 35 različitih obuka za Starograđane

Zgrada u kojoj se nalazi zatvoreni bazen na “Galetu” počela je sa gradnjom 1961. godine po projektu arhitekte Ivana Antića, a završetak se podudarao sa Svetskim prvenstvom u plivanju i vaterpolu 1973. godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Impozantno arhitektonsko ostvarenje, kako se govori za “Galeta”, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada kao primer nekadašnjeg modernizma i trenda u zemljama Istočne Evrope.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR