NA STAROM GRADU SEDAM GRADILIŠTA: U Tadeuša Košćuška novi arhitektonski šok!

0
1205

Za razliku od ekspanzije novih stambenih zgrada na opštini Vračar, na Starom gradu stanogradnja teče sporo, a trenutno je gradnja započeta ili su u toku pripremni radovi za izgradnju na svega sedam lokacija. Sve to na lokacijama u donjem delu Dorćola, ispod Dušanove, odnosno Bulevara despota Stefana.

Na portalu gradnja.rs nalazi se detaljna mapa gradilišta izrađena za Beograd i Novi Sad, kao i podaci o investitorima, tipu objekta i njegovoj nameni. Trenutno je detaljno ucrtano više od 250 gradilišta, dok se po boji razlikuje njihov status – u izgradnji, u planu, završene ili obustavljene.

Na teritoriji opštine Stari grad nove zgrade niču u Vojvode Dobrnjca, Carigradskoj, Skender begovoj, Knićaninovoj, a očekuje se početak gradnje u blokovskom prostoru između Dubrovačke i Visokog Stevana. U toku su i pripremni radovi na izgradnji dva hotela, jedan u vlasništvu kompanije “Mona” u Solunskoj ulici, a drugi kompanije “Prezident” iz Novog Sada u Venizelosovoj.

UGAO CARIGRADSKE I BUDIMSKE

Od krupnijih investicija Stari grad očekuje još jedan arhitektonski šok, poput onog u Rajićevoj ili Pariskoj ulici, gde je količina modernog stila gradnje u senku stavila zaštićene spomenike kulture grada Beograda. Tako će na atraktivnoj prestoničkoj lokaciji, na uglu Tadeuša Košćuška i Ulice Cincar Janka uskoro početi da se gradi dugo najavljivani kompleks apartmana i poslovnih prostora nazvan “Kalemegdan park”.

Pedagoški muzej iz 1873. godine imaće za prvog suseda arhitektonsko čudo sa dve podzemne i pet nadzemnih etaža, a kao okvirna vrednost investicije spominjala se cifra od 30 miliona evra koju bi izdvojila firma “MPC Properties”, u čijem vlasništvu su, između ostalog, i “Ušće” šoping centar i poslovna zgrada u Kneza Miloša koja je nikla na mestu stare kafane “Tri lista duvana”. Zbog ovog objekta, čija se izgadnja najavljivala četavu deceniju u nazad, izradjen je i novi urbanistički projekat, koji investitoru u sklopu “Kalemegdan parka” omogućava podizanje čak tri nova objekta.

Jelena Zimonjić

OSTAVI ODGOVOR