BUKA NIJE U MODI: Gradska vlast u neskladu između zarade od ugostiteljstva i turizma i zaštite interesa građana

0
276
FOTO: Starogradski.com

„Buka, buka je u modi”! Starogradski.com. pretpostavlja da vam je poznat ovaj refren Kojine “Discipline kičme”, jednog od kultnih rok beogradskih bendova.

Ne znamo kako je u vašem kraju Starog grada, koji se poslednjih godina sve više pretvara u grad za druge, goste i turiste, a sve manje u mesto za stanovanje Starograđana, ali nam je dobro poznato da „buka nije u modi” i kako na nju reaguju stanovnici Cetinjske ulice i okoline.

Naime, podsećamo vas da su dva ekološka udruženja i grupa stanara Cetinjske ulice, nakon brojnih protesta, krajem januara prošle godine podnela krivičnu prijavu protiv NN lica povodom višegodišnje izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata smeštenih u nekadašnjoj Bajlonijevoj pivari. Zagađenje životne sredine, nesavestan rad u službi i zlostavljanje i mučenje tri su dela koja su tada naveli u prijavi, podnetoj Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

To očigledno nije bilo dovoljno pa su pred kraj prošle godine tužili grad Beograd za nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci kao posledici rada ugostiteljskih objekata! Tužba je bila logičan nastavak borbe za normalan život, a da je upućena na pravu adresu, indirektno je svojom izjavom za medije ovih dana potvrdio sveprisutni zamenik gradonačelnika.

SAZNAJTE LJUBAVNE TAJNE STARIH BEOGRAĐANA: Besplatna tura kroz ljubavnu istoriju Beograda

Goran Vesić je rekao, a „Politika” objavila, da Grad Beograd trenutno priprema čitav niz odluka u vezi sa bukom, i podsetio da je za to potrebna izmena zakonskih propisa na kojima Grad radi sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

„Očekujem da će ti propisi biti izmenjeni u narednih nekoliko meseci, kako bismo se efikasnije borili sa tim problemom. Naša ideja je da komunalni policajci i inspekori mere buku, a ne da to radi, kao što je sada slučaj, ovlašćena firma čiji predstavnici na lice mesta dođu pet ili šest dana nakon prijave građana. Želimo da postoje jasno definisane sankcije za one koji krše propise koji se odnose na buku. Zajedno sa Građevinskim, Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom radimo na izradi studije koja će definisati šta bi sve ugostiteljski objekti trebalo da poseduju ukoliko žele da emituju muziku posle određenog vremena. Time će biti određeno kakvu vrstu zaštitu od buke moraju da poseduju ti objekti, kako bi oni koji žele da nastave da rade nakon vremenskog ograničenja mogli da sprovedu odeređene građevinske radove koji će im omogućiti da nastave sa emitovanjem muzike bez remećenja mira i života građana”, zaključio je Vesić.

Baš lepo, konstatujemo, ali je ovo pravi je trenutak da Starogradski.com podseti zamenika gradonačelnika da je u prethodnom mandatu kao gradski menadžer obećao da će problem buke u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen do kraja 2016. godine, što su tada zabeležili i preneli skoro svi mediji!

Prošlo je samo tri godine, skoro jedan puni mandat gradske vlasti, da bi Vesić konačno priznao da je za buku odgovorna – „napredna” gradska vlast!

UVODI SE RED U PRIOBALJU?!? Novi propisi za splavove koji se bave ugostiteljstvom

Podsećamo da su gradskim opštinama poslednjih oduzete brojne nadležnosti, upravljanje poslovnim prostorom, izvorni prihodi i da su drastično smanjeni budžeti kojima raspolažu. Poslednji potez je bio prelazak opštinskih građevinskih inspekcija u gradsku upravu.

Tako smo došli i do druge strane medalje centralizacije, a to je odgovornost! Sada svi konačno znaju ko je nadležan i odogovoran za nagomilane komunalne probleme i za nesnošljivu buku koja ugrožava zdravlje i nerve ne samo Starograđana.

Višak decibela ne oštećuje samo sluh, već nepovoljno deluje na ceo ljudski organizam – podiže krvni pritisak, povećava nervozu i razdražljivost i dovodi do sindroma hroničnog umora, kažu poznavaovci ove problematike.

Od buke pate svi Beograđani, a podaci Sekretarijata za poslove Komunalne policije  pokazuju da se sa grajom, galamom i preglasnom muzikom kuburi u celom gradu. Komunalni policajci su u 2018. godini primili ukupno 8.018 prijava za buku na teritoriji grada. Najviše ih je bilo sa Starog grada (1.469), Vračara (1.124), Novog Beograda (1.025), Voždovca (890), Zvezdare (810), Palilule (776), Čukarice (662) i Savskog venca (555 prijava).

Poštovani sugrađani, dok se ne donese nova Vesićeva odluka još dugo ćemo trpeti nervozu, nesanicu, zamor, pad koncentracije, glavobolju, visok pritisak ili, ne daj Bože, poremećaj rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem… Ovo su samo neka od stanja čijem nastanku doprinosi buka. Čuvajte se.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR