GRAĐANI BESNI: “Ništa nije očišćeno, već se gradonačelnik samo slikao” (FOTO)

0
268
FOTO: Starogradski.com

Ovih dana je Grad Beograd organizovao veliko čišćenje priobalja kod Marine Dorćol i svi mediji su izveštavali o tome, a gradonačalnik je obilazio radove. Najavljeno je da će se raditi potez od Beton hale do Marine Dorćol, a kako saznajemo u akciji je učestvovalo više gradskih preduzeća – JKP “Gradska čistoća”, “Zelenilo Beograd” i “Beograd vode”.

Kakvo je stanje na terenu posle čišćenja, provrerili smo na licu mesta, na keju kod SRPC “Milan Gale Muškatirvić “, uz pomoć građana koji žive u okolini.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

– Ništa nije čišćeno već se gradonačelnik samo slikao, a na istom mestu se i dalje vidi ruglo, đubrište uz samu stazu, nešto što ruži Stari grad i Beograd. Jedno je reč, a fotografija sa lica mesta je nešto sasvim drugo. Već posle nekoliko dana od čišćenja, se vidi sasvim drugačija slika. Prizor je isti kao pre ove “akcije”. Priobalje nije čiščeno nego je samo posečeno mlado rastinje uz obalu kod sportskog centra, uz biciklističku stazu. Posečene su mladice, gde su tad ptice napravile svoju koloniju. Dakle, sečeno je nešto što je lepo, a okolno đubre je ignorisano. To zelenilo je proglašeno “ruglom grada” i naređeno je da se to poseče zato što je stanište komaraca. To jeste tačno, ali mi smo jedina država na svetu koja prvo gaji komarce, pa ih onda prska iz vazduha, umesto uništavanja u samom staništu. Dakle posle ove seče, ostavili su granje da stoji na terenu i da uvene, čime će đubre biti još veće…  – kaže za Starogradski.com, Snežana Rašović, Starograđanka, koja često rekreativno vozi bicikl na ovom mestu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prema njenim rečima ovaj posao odradilo je preduzeće “Beogad vode” po nalogu “Srbija šuma”, a ovaj problem ide toliko daleko da, kako je objasnila, u preduzećima koji se bave održavanjem i čišćenjem zelenih površina i priobalja, postoji veliki broj službenika i rukovodećeg kadra, a malo onih na terenu koji treba konkretno da čiste i zato dolazi do disbalansa…

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

– Ovde mora dobro da se potegne da se ta debla i drva izvuku a to neće niko iz fotelje da radi… Npr. na 30-40 radnika na terenu – dolazi njih 90 u kancelarijama. Pa ko će onda da čisti? Tokom čišćenja prijavila sam leš psa koji je tu danima trulio i pozvala sam kafileriju. Ovo je nebriga… životinje crkavaju, pluta đubre koga čini velika količina granja u kombinaciji sa raznim otpatcima je višegodišnji problem…To nije nešto što je juče uslikano… To je problem koji je oduvek postojao. Možda je samo jednom pre nekoliko godina to ozbiljnije očišćeno. Pominje se da je postavljanje ovih velikih splavova jedan od glavnih problema, da oni usporavaju reku, doprinose taloženju mulja i nanosu đubreta. To je sve rešivo, ali tim pre svega treba da se pozabave nadležne institucije a ne da nam Rumuni signaliziraju da đubre iz Srbije dolazi Dunavom na njihovu granicu. Uostalom, kakvu mi sliku šaljemo mladim generacijama koji se bave sportom i šetaju kraj reke pored koje je haos od prljavštine, kao i strani turisti koji se verovatno zgražavaju… ne mogu da veruju – ogorčena je i rezignirana naša sugrađanka Snežana Rašović.

OSTAVI ODGOVOR