GRAD KONAČNO ODVOJIO PARE I ZA OBNOVU „POBEDNIKA”

0
90
FOTO: Starogradski.com

Posle više od 90 godina spomenik „Pobednik” – simbol Beograda neko vreme neće krasiti „prostornu širinu i nebesku dubinu” vidikovca Kalemegdanskog platoa.

I dok se dr Zoran Radojičić u ulozi gradonačelnika Beograda ne snalazi najbolje, jer više brine o protokolarnim stvarima i kućicama za vrapce, ponekad i o izgradnji bolnice „Tirševa 2″, njegov zamenik intezivno okupira medije najavljujući od nabavke novih autobusa, postavljanje fontana i jarbola, rekonstrukcije beogradskih trgova i ulica do obnove Velikih stepenica na Beogradskoj tvrđavi.

Toliko je najavio „svega i svačega” da nam se čini da su neki opšti izbori na vidiku. Nije ih dugo ni bilo! Šalu na stranu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je gostujući pre neki dan na Radio televiziji Srbije izjavio da je grad izdvojio novac za rekonstrukciju Pobednika, koji, priznao je, nije u dobrom stanju!

BEOGRADSKA TVRĐAVA: Početkm marta kreće sanacija Velikog stepeništa i mosta kod Sahat kule

Nakon analiza koje je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda poslednji je trenutak da se krene sa tim poslom. „Zavod će obaviti taj posao u narednih nekoliko meseci. Spomenik će prvo biti uklonjen sa postolja, potom u potpunosti rekonstruisan, a zatim vraćen kao što je slučaj bio sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj”, rekao je tom prilikom Vesić.

Starogradski.com je prošle godine pisao o najavi obnove simbola Beograda jer je zub vremena, nakon devedeset godina, učinio svoje. Pisali smo tada da je teren na kome je postavljen uticao da se „obeležje mira” nagne na jednu stranu, kao krivi toran u Pizi, kao da ni sama skulptura nije u boljem stanju i da zahteva restauraciju.

TAKO BI TREBALO DA SE RADI: Počinju pripreme za obnovu „Pobednika”

Starogradski.com pozdravlja odluku čelnika grada jer su za ovu namenu konačno „odrešili kesu”, samo se nadamo da sve neće koštati Beograđane deset puta skuplje nego što treba!

Ipak, da nisu izdvojili neophodne pare, od do sada „nakrivljenog” dobili bismo „palog Pobednika”, a onda obraz gradskih vlasti ne bi oprala ni sva voda Dunava i Save, kao ni spinovanje svih tabloidnih medija.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Spomenik „Pobedniku” je postavljen na Kalemegdanu 1928. godine, u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Vajarsko delo Ivana Meštrovića visoko 14 metara uzdiže se na postamentu od kamena, dok je figura nagog muškarca sa sokolom u ruci izrađena u bronzi. Spomenik je posle Prvog svetskog rata otkupila Beogradska opština s namerom da skupturu postavi na Terazijama, što je izazvalo proteste moralista. podelio javno mnjenje, crkvu i intelektualnu javnost, a rasprave su dobile političku konotaciju. Na kraju, došlo se do kompromisnog rešenja. „Pobednik” je postavljen na Kalemegdanskom platou, a figura nagog muškarca, koji u rukama drži simbole rata i mira, u desnoj mač, a u levoj sokola, okrenuta je prema Ušću. Danas smo sigurni da bez „Pobednika” Beograd ne bio bio isti grad!

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR