IZJAVE ČELNIKA GRADA ZBUNJUJU GRAĐANE: Vesić u klin, Gradsko stambeno u ploču

0
143
FOTO: Starogradski.com

Izjava zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića u jutarnjem programu Studija B, u utorak, 18. decembra “da upravnici stambenih zajednica treba da, ukoliko je to moguće, sami uklone ledenice sa svojih zgrada, a tamo gde to nije moguće pozovu JKP „Gradsko stambeno” ili neku drugu kompaniju koja im održava zgradu” zbunila je Beograđane!

Naime, Gradsko stambeno je na brojne pozive Starograđana, koji nisu u mogućnosti da sami uklone ledenice, sugrađane upućivalo na opštinu Stari grad, koja nije nadležna za rešavanje ovakvih situacija, a što ih je dodatno zabrinulo jer mogu odgovrati materijalno i krivično u slučaju neke nezgode izazvane padom ledinica!

Pozvali smo Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Gradske opštine Stari grad koje nam je dalo pravu informaciju: Vlasnik, korisnik zgrade, dužan je da uklanja i ledenice sa krova i drugih spoljnih delova zgrada, koja se graniči sa javnom saobraćajnom površinom ili saobraćajnom površinom u javnom korišćenju,  radi sprečavanja i otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i bezbednosti dobara i okoline, član 37. Odluke o komunalnom redu.(“Sl. list grada Beograda”, br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015, 61/2015, 75/2016, 19/2017, 50/2018 i 92/2018).

Ukoliko tehnički nije moguće da sami uklonite ledenice sa svoje zgrade, opštinski komunalci, kažu da je obaveza da se “blagovremeno postave znaci upozorenja, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja”. Ako imate ugovor o održavanju zgrade sa kompanijom  JKP „Gradsko stambeno”, pozovite Sektor za vanredne situacije – vatrogasce na telefonski broj 193,  ili neku kompaniju sa kojom imate potpisan ugovor o održavanju vaše zgrade.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Opštinari apeluju na sugrađane da poštuju gradsku Odluku o komunalnom redu kako bi izbegli eventualne nezgode i povrede prolaznika, ali i visoke novčane kazne. Odlukom je propisano da su „za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do 5m koji se nalazi ispred zgrade, odnosno pripadajuće građevinske parcele, ispred poslovnih zgrada i poslovnih prostora, ispred stambeno-poslovnih zgrada, ispred objekata u izgradnji, ispred i oko neizgrađenog građevinskog zemljišta, odgovorna pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, odnosno korisnici nepokretnosti ili kao zakupci ili kao neposredni držaoci te nepokretnosti (Član 36).

Opštinska komunalna inspekcija, poštujući propise intenzivno kontroliše izvršavanje navedenih obaveza, i preduzima mere za koje je ovlašćena. Po gradskoj Odluci prekršajni nalozi (kazne) iznose: 50.000 dinara za pravno lice, na licu mesta i 5.000 za odgovorno lice, 25.000 za preduzetnike, a 5.000 dinara na licu mesta za fizičko lice.

Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju opštine Stari grad podseća sugrađane i upravnike stambenih zajednica da industrijsku so mogu besplatno da preuzmu u opštinskoj zgradi u Makedonskoj 42, i u SRPC „Milan Gale Muškatirović”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR