MISTERIJA NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Izlivaju se fekalije, u zgradama smrdi, niko ne zna gde je šaht!

0
191

Stanari nekoliko stambenih zgrada na Kosančićevom vencu već mesecima muku muče sa kanalizacijom, otpadnim vodama i neprijatnim mirisima koji uz to idu. Da stvar bude čudnija ovaj deo grada je nedavno rekonstruisan i nekako baš posle završetka radova su i krenuli problemi stanara elitnog kraja opštine Stari grad.

Kako smo zaključili na licu mesta, najviše muka imaju stanari u zgradama broj 1A, 9 i 11.  Već na ulasku u prvu zgradu,dočekao nas je jak zadah iz podruma.

-Grad je rekonstrukciju Kosančićevog venca radio dve godine i po onome što mi možemo da zaključimo – jako je loše urađena. Otkako su u novembru prošle godine zgradu priključili na novi kanalizacioni sistem u ulici počeli su i prvi problemi sa slivnicima u stanovima, a šaht u podrumu zgrade se izlio. Odmah smo zvali službu za hitne intervencije Gradskog stambenog, i oni to očiste pa traje nedelju dana do narednog izlivanja. Posle učestalog ponavljanja, uputili si nas na JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”. U ulazu se nalazi i podstanica za grejanje pa su stanari zvali i ljude iz “Beogradskih elektrana” ali oni nisu mogli ništa da urade, odbivši da dođu – objašnjava agoniju kroz koju prolazi sa komšijama Zorica Nenadović, penzionerka iz Kosančićevog venca 1A.

34711247_2128793674027671_8806217106233229312_n

Prema njenim rečima, majstori su ponovo očistili kolektore pre oko mesec dana, ali ne mogu da pronađu glavni šaht na ulici.

-Kao da je šaht u zemlju propao. Nema ga nigde posle rekonstrukcije ulice. Onda su oni konstatovali da je verovatno tu negde između zgrade i ulice i da su ga tokom radova majstori greškom zatrpali. Ostalo je da oni opet ispumpaju fekalije koje su, kao što se da videti, sada već skoro do kolena. Problem nam pravi i podrumski prozor sa rešetkama koji je postavljen sada u poslednjim radovima, i koji su majstori fiksirali, a nekada je bio katanac koji je mogao da se otvori i da se priđe – nastavlja priču Zorica. -Kako je cela ulica pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika mi to ne smemo više da diramo i mogli bi i da nas tuže i sada je status kvo.

Naša sagovornica živi u prizemlju, i kaže da je nedavno iz slivnika na podu kupatila počela da joj se izliva prljava voda.

Kad se sve ovo uzme u obzir, mi sad živimo u jednom loše održavanom javnom klozetu prepunom neprijatnih mirisa, sa mogućnošću zaraza s obzirom da je vreme sve toplije i toplije – upozorava Zorica Nenadić.

Radovi na ovoj lokaciji još nisu zvanično ni završeni jer se pre neki dan tu opet kopalo ispred zgrade, a stanari iznose velike primedbe i na novu kaldrmu po kojoj, kako kažu, ne može da se ide ni u ravnoj obući a kamoli sa štiklama.

Zgrada na Kosančićevom vencu 1A je iz 1947. godine, ima pet spratova sa 23 stana.

Đorđe Čolaković

OSTAVI ODGOVOR