NESTRUČNO I BEZ MILOSTI: “Orezali” stabla duž Dušanove, Džordža Vašingtona, 27. marta…

0
771
FOTO: Facebook "Zeleni Beograd"

Sigurno ste šetajući najpoznatijim dorćolskim ulicama ovog proleća primetili da nešto nedostaje. Možda na prvi pogled niste uspeli da utvrdite zbog čega vam Dušanova ili Ulica Džordža Vašingtona izgledaju drugačije, praktično golo, do pogleda u vis i saznanja da su drvoredi koji se nalaze sa obe strane ovih ulica bukvalno osakaćeni.

Naime, JKP “Zelenilo Beograd” je pod izgovorom da se sprema dugo najavljivana i velika rekonstrukcija Ulice Cara Dušana i Džordža Vašingtona, pre nekog vremena krenulo u akciju “orezivanja” stabala. Upućeni kažu da su to činili najjeftinijom metodom koja je  prevaziđena i koja se ne koristi nigde u svetu.

BASTAĆ: Demontiranjem parking-tabli počela demontaža sistema

“Uništavanje celokupne krošnje drveta narušava osetljiv odnos izmedju lišća i korena, što dovodi do postepenog odumiranja korena, te drvo postaje sklonu padu”, stoji na FB stranici “Zeleni Beograd” koja se bavi promocijom ozelenjavanja Beograda.

Postavlja se pitanje zašto su se naši gradski oci odlučili za primenu ovog prevazidjenog, radikalnog i destruktivnog metoda na višekilometarskom drvoredu i to još u trenutku kada se Beograd visoko kotira na listi najzagadjenijih gradova sveta?

DOGAĐAJ ZA TRUDNICE I MAME: Put do uspešnog roditeljstva

“Nekad bujan dvored sada je pretvoren u sablasnu kolonu bledih stabala sa patrljcima grana uperenih u nebo, kao da mole za milost. Ali naše, ironično nazvano, Gradsko zelenilo nema ni trunke milosti. Od svih metoda za orezivanje gradskih drvoreda preporučenih od relevantnih medjunarodnih organizacija, izabrali su baš ono koje te organizacije strogo zabranjuju. Nije teško pretpostaviti zašto. Najlakše i najjeftinije je precvikati drvo na pola, jer onda ne moraš da radiš ništa na održavanju bar narednih pet godina. Ako drvo preživi dobro je, a ako ne preživi – još bolje! Posadiće tu parking mesto ili terasu nekog kafića”, piše u FB objavi koju u nastavku možete pročitati u celosti.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR