Sedam dana pred početak školske godine STARI GRAD KAO VELIKO GRADILIŠTE (FOTO)

0
256
FOTO: Starogradski.com

Stari grad pretvorio se ovog leta u pravo gradilište: Svetogorska, Takovska, plato ispred Doma omladine, Bulevar despota Stefana, Strahinjića bana, Trg republike… Putari su i u ulicama Emilijana Josimovića kao i Siminoj, a nastavljaju se radovi i u Skadarskoj.

Pored buke i prašine, gradski prevoz odvija se otežano i zaobilaznim pravcima. Približava se 1. septembar i početak nove školske godine, a radovi na većini ovih lokacija su i dalje u punom jeku i postavlja se pitanje kako će funkcionisati centar grada.

U Bulevaru despota Stefana u  toku je rekonstrukcija vodovodne mreže dok je jedna saobraćajna traka u pravcu opštine Palilula zatvorena. Planirano je da se 3. septembra pušta saobraćajnica, dok je rok za spajanje priključaka za domaćinstvo dva meseca.

Gužva u Cetinjskoj zbog radova u Despota Stefana!

Privodi se kraju i druga faza radova na popločavanju platoa ispred zgrade Doma omladine. Reč je o postavljanju kocki, mobilijara i nove fontane.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ispod dela platoa nalazi se podzemni prolaz pa se ne može saditi drveće, ali se zato postavljaju sedam velikih žardinjera u obliku kruga sa novim sadnicama. U sredini tog kruga će se nalaziti vodena površina i u mesingu će biti ispisani stihovi pesama EKV, po čijem frontmenu Plato Milana Mladenovića i nosi ime.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prve procene o rokovima za završetak ovih radova bile su kraj jula što je već probijeno, a kada će tačno radovi biti završeni, ostaje da se vidi…

Preuređuje se i deo ulice Strahinjića bana od Skadarlije do Dušanove.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Planirana je potpuna zamena vodovodne instalacije, popravka dela kanalizacione mreže, uz intervencije na toplovodu. Posle toga uradiće se i sloj asfalta i na kraju popločavanje kamenom. Tako će se Skadarlija praktično produžiti do Dušanove i sve će biti za pešake, bez automobilskog saobraćaja, osim pristupa garažama.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Putari su već skinuli asfalt sa jednog dela saobraćajnice, a počinju radovi JKP “Vodovod i kanalizacija”, na zameni vodovodnih i kanalizacionih cevi. Završetak i otvaranje nove pešačke zone predviđen posle 20. oktobra, za 74-godišnjicu oslobođenja Beograda od fašizma i 100-godišnjicu oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Počela je i rekonstrukcija Trga republike.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Saobraćaj na ovom mestu neće biti obustavljen sve do marta meseca i on se trenutno odvija uporedo sa radovima. Prema obimu, vrsti posla i načinu izvođenja, rekonstrukcija Trga republike je veoma specifična.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Planirano je da se radi 420 dana u tri smene, a obezbeđena je i mogućnost da građani posredstvom video-linkova uživo prate rakonstrkciju. Od marta će pojedini saobraćajni smerovi biti zatvarani kako bi se sprečile gužve.

BESPLATNO: Predstava “Muškarčine” u opštini Stari grad

Putari su zakoračili i u ulice Emilijana Josimovića i Siminu, a biće nastavljeni radovi u samoj Skadarskoj, na trećoj fazi rekonstrukcije. Time će ova kulturno-istorijska celina biti zaokružena i dobiti nov izgled. Radovi se izvode i u Takovskoj, a prema najavama, ova ulica bi mogla da bude puštena za saobraćaj i pre 3. septembra.

Ostaje da se nadamo da će ovi rokovi biti ispoštovani…

 

OSTAVI ODGOVOR