U Svetogorskoj VANREDNO STANJE! (FOTO)

0
417

U Svetogorskoj ulici od ponedeljka kao da je pala bomba. Zbog opsežnih radova na zameni kolovoza ova centralna gradska ulica zatvorena je za saobraćaj i potpuno raskopana što je izazvalo pravo malo “vanredno stanje”. Osim izmena u linijama gradskog prevoza 65, 77 i trolejbusa 41 i 28, muku muče stanovnici zgrada u ovom kraju, a posebno vlasnici automobila i lokala koji imaju velike problema sa prostorom za parkiranje, bukom, prašinom, prometom i snabdevanjem.

Semafor na uglu sa Kondinom ne radi, a ispred i oko autobuske i trolejbuske stanice stoje parkirani automobili. Bageri i kamioni raskopali su asfalt širinom celog kolovoza i sada je tu jendek dubok oko metra.

U čuvenoj pekari “Aca” ističu da je pored prašine koja je očigledan higijenski problem, dovedeno u pitanje celokupno funkcionisanje lokala.

-Promet nam je opao a snabdevanje otežano, što i nije čudo kada se ulica buši ispred samog lokala – kaže vlasnik pekare. Prema njegovim rečima nejasno je zašto se ponovo ceo kolovoz raskopava, kada je ulica renovirana 2012. a postavlja se i pitanje da li će radovi biti završeni na vreme.

37005733_2160612254179146_7090481837323059200_n 36964808_2160611490845889_5115588624024338432_n

I dok pešaci preskaču gomile zemlje i šljunka prelazeći sa jedne na drugu stranu ulice, motociklisti se snalaze i voze pločnikom. Vozila, uglavnom dostavna, nekako su juče iz pravca Takovske do ugla sa Palmotićevom uspevala da se probiju, gde su skretala, manevrišući ili čekajući kamione da im oslobode prolaz. I dok je većina žitelja ovog kraja zbunjena i primetno negoduje, više desetina radnika vredno radi, uz pomoć “teške mehanizacije” – bagera i rovokopača.

U toku je kompletna popravka kolovoza i zamena celokupne kolovozne konstrukcije sa iskopom i izradom tri nova sloja asfalta. Predviđena je i mestimična popravka pločnika na trotoaru ali za taj deo zadužene su kolege iz preduzeća “Putevi Beograd”. Počeli smo juče, a završavamo 31. jula ako vremenski uslovi dozvole -kaže predstavnik izvođača radova.

Ova situacije, stiče se utisak, ipak je najteže pala penzionerima.

– Ja sam u ovoj zgradi rođen i živim 70 godina. Ovoga nigde nema u civilizovanom svetu, da se ulice svakih par godina kopaju. Šta je falilo starom asfaltu? Kod nas se sve radi “kao od bede”, sve se samo “zamaskira”. Uglavnom su izvođači neke privatne firme. Zar nema neko da ih kontroliše? Pa ulica kad se uradi treba da traje najmanje 15-20 godina – ogorčen je  penzioner Sreten, stanar zgrade na ćošku sa Palmotićevom ulicom.

Pored Svetogorske, na Starom gradu u toku je renoviranje i Takovske do Kondine, kao i Cetinjske. Izvođač je takođe JKP ”Beograd-put” u saradni sa Sekretarijatom za saobraćaj Beograda.

Tekst i foto: Đorđe Čolaković

OSTAVI ODGOVOR