UPOZORENJE: PADA FASADA! Opasnost na uglu Dobračine i Simine ugrožava šetače

0
216
FOTO: Starogradski.com

Šetajući se dorćolskim ulicama, posebno Dobračinom, u kojoj se nalaze kafići, knjižare, škole, rizikujete da nastradate od pada dela fasade.

Na samom uglu Dobračine i Simine nalazi se dvospratnica, sa niskim prizemljem i potkrovljem, zgrada, nekada prava lepotica sagrađena pre više od veka, ali sada u zaista očajnom stanju – potpuno oronula i opasna po okolinu.

„Oprez pada fasada“, godinama stoji obaveštenje, očigledano odštampano “u privatnoj režiji” na prozorima, ali bez zaštitne trake ili ograde koja bi odvojila ovaj prostor od pločnika i bez ikakvih drugih, vidlljivih obaveštenja. A interesantno je i da pozamašna terasa iznad glavnog ulaza u zgradu uopšte ne uliva poverenje stabilnosti pa deluje da će se i ona srušiti.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Stanarima ove i okolnih zgrada cela ovakva situacija nimalo ne prija pa su napeti su i samo čekaju da se nešto desi, a pritom prostor nije ni ograđen. Jedino obaveštenje su upozorenja na prozorima u prizemnom delu.

Kako ističu, zgrada stoji tako godinama sa tim obaveštenjem na prozorima.

“Srećom,  godinama unazad nije bio zabeležen slučaj da je neko bio povređen, kako sam u zgradi pored, čuo bih. Jedino se dešavalo da se deo fasade obruši na haube automobila i ulubi ih”, kaže naš sagovornik iz komšiluka.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zanimljivo je da se u ovoj zgradi, u Dobračinoj 16 nalazi Institut za meterologiju u okviru Fizičkog fakulteta.

Prema rečima direktore ove instutucije,  renoviranje fasade je skupo i za to je potrebno 100.000 evra. Zahtevi su slati Ministarstvu prosvete, gradonačelniku, opštinskoj i gradskoj upravi. U opštini je još pre tri godine rečeno da toliko para za obnovu nema zbog kontinuiranog i drastično smanjenog budžeta, ali i oduzimanja ovlašćenja opštini da finansira takve radove, dok je od Grada stigao novac samo za nove radijatore.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR