AZBUKA STAROG GRADA: C kao Crkva Ružica (FOTO)

0
217
FOTO: Starogradski.com

U istočnom podgrađu Beogradske tvrđave nalazi se jedna od najstarijih gradskih crkvi, Ružica, uz koju se nalazi kapela svete Petke i crkveni konak. Hram je posvećen prazniku Rođenja Bogorodice, ali još od svog osnivanja nosi ime Ružica.

AZBUKA STAROG GRADA: H kao hotel “Rusija”, mesto gde se hranila sirotinja univerzitetska (FOTO)

Za samo ime crkve Ružice, vezuju se različite legende. Prema jednoj, ime je dobila po antičkom prazniku “rosalia”, koji je kroz vekove opstao i poprimio hrišćanska obeležja. Druga legenda se vezuje za sestre Ružicu, Maricu i Cvetu koje su tokom srednjeg veka izgradile tri crkve u Beogradu. Tokom ratnih dana 19. veka, sakralni prostor hrama pretvoren je u vojne, barutne magacine za koje se smatralo da su smšteni u prostorije ove tri crkve.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Izgradnja crkvenog kompleksa započeta je u vreme austrijske vladavine. Između 1725. i 1739. godine, prema projektku inžinjera Nikole Doksata de Moreza, izvršena je celokupna rekonstrukcija beogradske tvrđave.

AZBUKA STAROG GRADA: F kao fontane na Kalemegdanu (FOTO)

Nastanak i obnova samog hrama, kao svetog i verskog zdanja, vezuje se za 1867. godinu, čuvenu godinu predaje ključeva grada Beograda. Ovaj značajan, istorijski period, probuđen kolektivnom memorijom Srbije, otvoriće put ka nezavisnosti. Nakon predaje ključeva, kada su Turci posle nekoliko vekova opsade napustili beogradsko utvrđenje, knez Mihailo je započeo obnovu srpske kulture, tradicije i vere. Tada otpočinje obnova crkve Ružice i sakralnog prostora koji je okružuje. Velika zalaganja za realizaciju rekonstrukcije uložio je tadašnji mitropolit Mihailo, koji je 22. decembra 1878. godine održao prvu liturgiju u hramu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tokom bombardovanja Beograda 1915. godine, hram je značajno oštećen. Zvonik i apsidalna strana su srušeni, ali je struktura zidova broda crkve ostala sačuvana. Hram je u periodu od 1921. do 1925. godine obnovljen, i do danas je sačuvan kao takav. Rekonstrukcija je izvedena pod nazdzorom i prema projektu ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

AZBUKA STAROG GRADA: U kao Udruženje književnika Srbije u Francuskoj 7 (FOTO)

Ispred ulaza u crkvu nalaze se dve izlivene u bronzi, dva srpska ratnika, srednjovekovni vitez i vojnik iz Prvog svetskog rata. Statue je, takođe izradio ruski arhitekta Krasnova i postavljene su 1924. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR