AZBUKA STAROG GRADA: Č kao Čukur česma, sećanje na srpske žrtve pale za oslobođenje Srbije od turske vladavine (FOTO)

0
223
FOTO: Starogradski.com

Na uglu Dobračine i Gospodar Jevremove ulice, Čukur česma podignuta je 1931. godine na mestu događaja iz juna 1862. godine, kada je izbio sukob između turskih vojnika i Srba oko točenja vode na česmi. U tom obračunu teško je ranjen srpski dečak, šegrt Sava.

AZBUKA STAROG GRADA: C kao Crkva Ružica (FOTO)

Incident je prerastao u konflikt širih razmera između turske i srpske vojske u Beogradu, u kojem su poginuli Sima Nešić Terdžuman i Đorđe Nišlija, a zatim i žandarmerijski oficir Ivko Prokić. Nakon toga došlo je do nemira, pa je Beograd bombardovala turska artiljerija sa Beogradske tvrđave. Na to su srpske vlasti oštro protestovale kod Porte i velikih sila. Posledice ovog sukoba prerasle su u energične diplomatske akcije Kneževine Srbije, što je dovelo do oslobođenja srpskih gradova – Beograda, Smedereva, Kladova, Šapca, Užica i Soko grada od turskih vojnih posada i njihove predaje knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine.

AZBUKA STAROG GRADA: H kao hotel “Rusija”, mesto gde se hranila sirotinja univerzitetska (FOTO)

Spomenik na Čukur česmi podigla je Zadužbina Tome Vanđela u znak sećanja na ovaj znameniti istorijski događaj i srpske žrtve pale za konačno oslobođenje Srbije od turske dominacije.

Čukur česma je izrađena u obliku kamenog spomenika na kojem leži bronzana figura dečaka sa razbijenim krčagom.

AZBUKA STAROG GRADA: F kao fontane na Kalemegdanu (FOTO)

Autor ovog dela je poznati vajar Simeon Roksandić, koji je figuru dečaka izradio devet godina pre njenog postavljanja, 1922. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR