AZBUKA STAROG GRADA – D kao Dorćolska osnovna škola, ondašnji uzor za gradnju prosvetnih objekata (FOTO)

0
371
FOTO: Starogradski.com

Škola na uglu ulica Cara Dušana i Dubrovačke podignuta je 1893. godine za potrebe osnovne nastave Dunavskog kraja, prema projektu poznatog srpskog arhitekte Milana Kapetanovića.

U Beogradu je poznato još nekoliko zgrada ovog autora kao što su Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, zgrada Klasne lutrije na uglu Vasine i Kneginje Ljubice, kuća slikara Bete i Riste Vukanovića u Kapetan Mišinoj 13, kao i u bombardovanju 1941. srušena sinagoga Bet Israel.

AZBUKA STAROG GRADA: G kao Grčka kraljica, najstarija zgrada Knez Mihailove (FOTO)

Dorćolska osnovna škola je krajem 19. veka predstavljala najbolje opremljenu i najveću školsku zgradu za osnovno obrazovanje u Srbiji i kao takva predstavljala je uzor za buduću izgradnju prosvetnih objekata u zemlji. Njen zvaničan naziv do 1927. godine bio je “Srpska kraljevska osnovna škola”.

AZBUKA STAROG GRADA: V kao Varoška bolnica, ponosni predstavnik romantizma u arhitekturi Beograda (FOTO)

Zgrada Dorćolske osnovne škole projektovana je kao ugaoni objekat sa fasadama prema ulicama Cara Dušana i Dubrovačkoj. Stilskim oblikovanjem i unutrašnjom dekoracijom predstavlja istinski duh estetike akademizma u Beogradu. Zidana je opekom u krečnom malteru, sa drvenim konstrukcijama sem nad suterenom gde su plitki pruski svodovi. Dispozicija zgrade je čista, jasno jednotraktnog sistema sa šesnaest učionica. Vertikalna komunikacija odvija se u svakom krilu sa po jednim stepeništem u dvorišnom aneksu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Škola je predstavljala uzor za svu potonju izgradnju škola u Srbiji, po dostignutom evropskom rangu programa i oblikovanja, što se ogleda u nizu novina, kako konstruktivnog i oblikovnog karaktera, tako i u opremi objekta svim instalacijama i prostorijama (gimnastička sala, bazen, garderobe, svečana sala), do tada nepoznatih u osnovnim školama Srbije. Zbog ovakvih izuzetnih arhitektonskih vrednosti od 1966. godine uživa status spomenika kulture grada Beograda.

OKUPAJTE BEOGRAD! Zašto poslednjih dana naš grad nesnosno smrdi?

Danas je u njoj smeštena Tehnička škola “Drvo art”, koja je ranije nosila naziv Tehnička škola za obradu drveta, unutrašnju dekoraciju i pejzažnu arhitekturu.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR