AZBUKA STAROG GRADA – Đ kao Đumrukana, prva zgrada zidana od kamena i opeke (FOTO)

1
709
FOTO: Starogradski.com

Svaki grad ima svoj lik, svoje prepoznatljivo lice, a u okviru njega ključne znake svog identiteta. Za Beograd je to savska padina spram Ušća, na kojoj je početkom pretprošlog veka iznikao srpski deo varoši, oličen u četvrti Kosančićev venac. Taj deo grada i danas je najuočljiviji element gradske slike i najvažniji segment njene panorame.

AZBUKA STAROG GRADA – D kao Dorćolska osnovna škola, ondašnji uzor za gradnju prosvetnih objekata (FOTO)

Na samom rubu ovog značajnog prostora nekada je počivala Đumrukana, izgrađena 1835. godine kao prva zgrada zidana od kamena i opeke. Glavni neimar kneza Miloša bio je Hadži Nikola Živković, u čijoj se prepisci nalaze dragoceni podaci o gradnji Đumrukane. Po nekim tvrdnjama, on je bio i koautor plana.

FOTO: Staroigradski.com
FOTO: Staroigradski.com

Njen naziv vodi poreklo od turske reči đumruk, što znači carina, ili đumrukhane koja označava trošarinsku stanicu, odnosno carinarnicu. Ovo zdanje imalo je jednu od najvećih hala u Beogradu, pa su u njoj odigrane i prve pozorišne predstave u okviru „Teatra na Đumruku“. Prvu pozorišnu predstavu održao je Joakim Vujić, koji je tom prilikom pokazao njegove glumce pred varoškom publikom.

OBNOVA SKADARLIJE U FAZAMA: Česma rekonstruisana, nastavak radova posle turističke sezone (FOTO)

Đumrukana je značajno oštećena prilikom bombardovanja 1944. godine, ali je posle rata srušena do temelja iako se možda mogla adaptirati. Na adresi Karađorđeva broj 13, posle Drugog svetskog rata, nikle su privremene barake, a gradske vlasti oglušile su se o inicijative brojnih arhitekata da se ostaci Đumrukane pretvore u prostor za različite kulturne sadržaje.

Posle rata Đumurkana je srušena; FOTO: Starogradski.com
Posle rata Đumurkana je srušena;
FOTO: Starogradski.com

Zgrada o kojoj govorimo nalazila se u blizini današnjeg turističkog pristaništa i Kapetanije. U njenoj blizini nekada se nalazio i hotel „Kragujevac“, pa je u to vreme, u Miloševo doba, na tom mestu živela elita ondašnje Srbije. Tada su, kao danas na Dedinju, ovde bile najraskošnije kuće prestonice.

AZBUKA STAROG GRADA: G kao Grčka kraljica, najstarija zgrada Knez Mihailove (FOTO)

Ovaj deo grada uvek je bio nastanjen Srbima, dok je osvajačima, bili oni Turci ili ondašnji Austrijanci uvek bila izazovnija dorćolska strana. Desna obala Save bila je važna Srbima jer je tu bilo pristanište u koje su uplovljavali trgovački brodovi, u vreme dok još nije bilo železnice, a transport robe drumovima bio je skup i nesiguran. Unutar laguma u Karađorđevoj ulici lagerovana je roba kojom se trgovalo u ono doba. Podižući ovaj deo grada knez Miloš želeo je da raskrsti sa orijentalizmom i pokaže svetu da Srbija otvara novu stranicu u svojoj istoriji.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. Још када би у њој била галерија, уместо у новој згради коју намеравају да подигну на Косанчићевом венцу!

    Тако би тај потез на Косанчићевом венцу остао отворен, са сачуваним погледом према Сави и Новом Београду.

OSTAVI ODGOVOR