AZBUKA STAROG GRADA: E kao Etnografski muzej, jedan od najstarijih na Balkanu (FOTO)

0
198
FOTO: Starogradski.com

Zgrada Etnografskog muzeja sagrađena je u periodu između 1933. i 1934. godine, po projektu arhitekte Aleksandra Đorđevića. Građena je za potrebe nekadašnje Beogradske berze, kao objekat poslovno-stambene namene. Međutim, Etnografski muzej osnovan je mnogo pre nego što se uselio 1951. godine u zgradu u Uzun Mirkovoj broj 2.

Kao datum osnivanja jednog od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu uzima se 1901. godina kada je etnografska zbirka iz Narodnog muzeja preseljena u posebnu zgradu, poklon Stevče Mihailovića, trgovca iz Jagodine. Zgrada se nalazila na ulglu ulica Kneza Miloša i Birčaninove.

AZBUKA STAROG GRADA – Đ kao Đumrukana, prva zgrada zidana od kamena i opeke (FOTO)

Prvih dana nakon osnivanja, Etnografski muzej je posedovao 909 etnografskih predmeta, 32 knjige, manji broj fotografija i veoma vredan album akvarela i crteža narodnih nošnji Nikole Arsenovića. U fondu muzeja 1904. godine bilo je oko 8.500 eksponata. Sakupljeni predmeti bili su sa područja čitavog Balkanskog poluostrva i nisu pripadali samo tradicionalnoj kulturi Srba, već i drugim etničkim grupama sa tog prostora. Etnološko istraživanje i sakupljanje predmeta na terenu otpočelo je već 1902. godine.

AZBUKA STAROG GRADA – D kao Dorćolska osnovna škola, ondašnji uzor za gradnju prosvetnih objekata (FOTO)

Prva stalna postavka Etnografskog muzeja otvorena je 20. septembra 1904. godine. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata Etnografski muzej ostao je bez velikog broja predmeta. Zahvaljujući očuvanosti tradicionalnog načina života na Balkanu, posle Prvog svetskog rata nastavlja se sa popunom fonda muzeja, a 1926. godine odštampana je prva sveska Glasnika Etnografskog muzeja, koji do danas redovno izlazi. Posle Drugog svetskog rata počelo je sistematsko etnološko proučavanje etnografskih oblasti, obavljen je veliki broj pojedinačnih istraživanja zasnovan na naučnoj konzervaciji predmeta.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Po svojim arhitektonskim osobinama objekat Etnografskog muzeja pripada zrelom modernističkom konceptu. U opusu autora Aleksandra Đorđevića, više poznatog po akademskim nego po modernističkim delima, zgrada Berze predstavlja izuzetak. Kao velika javna građevina na istaknutom položaju u okviru ambijenta Studentskog trga predstavlja značajno delo arhitektonsko-urbanističkih vrednosti.

NEMA VIŠE SLIKANJA SA ZMIJOM U KNEZU: Egzotičnu životinju oduzeli komunalci (FOTO)

Etnografski muzej danas raspolaže sa preko 100.000 predmeta pretežno seoske narodne kulture, kao i bogatim dokumentacionim materijalom.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR