AZBUKA STAROG GRADA: F kao fontane na Kalemegdanu (FOTO)

0
265
FOTO: Starogradski.com

Pored velikog broja spomenika istorijskim ličnostima, parkovske aleje na Kalemegdanu ukrašavaju i skulptorski radovi i fontane svetski poznatih vajara. U centru kružne aleje na Velikom Kalemegdanu nalazi se fontana „Borba“, delo vajara Simeona Roksandića. Skulptura ribara koji se bori sa zmijom nastala je u Rimu 1906. godine.

AZBUKA STAROG GRADA: U kao Udruženje književnika Srbije u Francuskoj 7 (FOTO)

Beogradska opština je 1912. godine otkupila skulpturu ribara i postavila je na reprezentativno mesto kalemegdanskog parka na kojem su se između dva svetska rata održavale zabave uz plesnu muziku. Sa ovom skulpturom rađenom u bronzi, visine 150 centimetara, Simeon Roksandić učestvovao je na velikoj Balkanskoj izložbi 1907. godine u Londonu.

AZBUKA STAROG GRADA: T kao Terazije, epicentar društvenog života Beograda (FOTO)

Obavešten da je brod na kojem se nalazila skulptura potonuo na putu do Londona, po sačuvanoj gipsanoj maketi Simeon Roksandić izlio je novu. Kasnije se pokazalo da je obaveštenje o katastrofi broda bilo lažno, pa su ostala dva istovetna primerka “Borbe“. Osim skulpture koja je postavljena u Beogradu, Opština grada Zagreba je istu skulpturu otkupila i postavila kao fontanu na Griču. To je jedinstven slučaj da se isto umetničko delo postavlja na dva različita javna mesta u zemlji.

AZBUKA STAROG GRADA: S kao Stari dvor, kraljevski sjaj Obrenovića i mesto okupljanja srpskih reprezentativaca (FOTO)

„Buđenje“ u kutku Malog Kalemegdana

U ovom romantičnom kutku Kalemegdana, ispred ulaza u Paviljon „Cvijete Zuzorić,“ postavljena je fontana „Buđenje“. Skulptura žene sa golubovima iz 1920. godine najpoznatije je delo vajara Dragomira Arambašića. Skulptura je postavljena po završetku gradnje paviljona 1928. godine, a fontana je oko skulpture napravljena 1936. godine. Kada je izlivena 1920. godine, skulptura je predstavljena u Parizu na zvaničnom Salonu francuskih umetnika i tom prilikom dobila nagradu „Mansion“. Nakon toga, delo je otkupila i odlila u bronzi Beogradska opština i postavila na mesto gde i danas stoji.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

 

Za vreme Drugog svetskog rata fontana je bila demontirana, a neki delovi kao što su bile figure golubova, nestali su. Sam ženski akt bio je ponovo postavljen na isto mesto 1959. godine kao ukrasna skulptura, a dve decenije kasnije fontana je u celini rekonstruisana. Spomenik žene, napravljen u bronzi, visok je 180 centimetara, a fontana je i do danas bez svojih originalnih umetničkih delova koji su svoj mir našli u podrumu Paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR