AZBUKA STAROG GRADA – K kao “Kinoteka”, riznica nacionalnog i svetskog filmskog blaga (FOTO)

0
160
FOTO: Starogradski.com

Jugoslovenska kinoteka, jedna od najznačajnijih institucija kulture u našoj zemlji, obeležila je početkom juna 68. godišnjicu postojanja. Zgrada u Uzun-Mirkovoj ulici 1, koju je ova ustanova posle 2000. godine dobila od grada da bi se rešio problem čuvanja i prezentovanja nacionalnog i svetskog filmskog nasleđa, preuređena je po svetskim standardima dostojnih značaju arhiva koje poseduje ova u svetu čuvena srpska filmska institucija.

Sama zgrada zaštićena je kao značajan spomenik kulture. Kroz dugu istoriju služila je različitim namenama i “pamti” važne i zanimljive događaja iz života prestonice.

DOM JEVREMA GRUJIĆA: Dan otvorenih vrata – slobodan ulaz za sve posetioce i prijatelje kuće (FOTO)

Ne zna se pouzdano kada je sagrađena. Pretpostavlja se da je podignuta 1846. godine kao “novi konak kneza Aleksandra Karađorđevića”. Od 1853. godine se pominje kao “Novo zdanje”, kao neki pandan “Starom zdanju”, to jest pandan prvom hotelu “Kod Jelena”. Novo zdanje je bio drugi hotel u Beogradu, pod imenom “Srpska kruna”. Mnogi značajni politički i društveni događaji odigrali su se upavo u ovom hotelskom zdanju. Tu je 1857. godine odseo Etem-paša koji je u Beograd došao da miri kneza Aleksandra i tadašnju vladu, a potom je u hotelu priređen bal. Godinu dana kasnije knez Aleksandar je u “Srpskoj kruni” primio poslanike koji su se skupili u Beogradu za Svetoandrejsku skupštinu posle koje je knez Aleskandar zbačen sa srpskog prestola. Nekoliko godina kasnije, kneginja Julija, supruga kneza Mihaila Obrenovića, bila je zaslužna za održavanje bala u ovom zdanju i tom prilikom prikupljani su prilozi za gradnju prve Varoške bolnice (Džordža Vašingtona 19).

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Oko 1860. godine u “Kruni” se izvesno vreme nalazila i prva slikarska škola u Srbiji, koju je vodio slikar Steva Todorović. Pre toga škola Steve Todorovića radila je u hotelu “Imperijal”, u Vasinoj ulici. Tu je Todorović držao i nastavu gimnastike. Uspešan rad škole bio je prekinut odlaskom Steve Todorovića u Beč na usavršavanje. Njegova želja je bila da studije nastavi u Rimu, a odlazak u Beč bila je odluka kneza Mihaila. Međutim, boravak u Beču nije trajao dugo i Steva Todorović se posle pola godine vratio u Beograd i sada, uz mnogo više problema, ponovo pokrenuo rad slikarske škole. Odseo je u “Kruni” i tadašnji gostioničar, Steva Marković, po povoljnoj ceni mu je dao jednu veliku prostoriju u koju je Todorović ponovo doveo đake. Broj đaka i rad škole nisu se mogli dovesti na nivo pre odlaska Todorovićevog u Beč. Ni gostioničar Marković nije dugo bio blagonaklon prema Stevi Todoroviću i podigao mu je kiriju toliko da je ovaj nije mogao više plaćati, te je ubrzo usdledio otkaz.

AZBUKA STAROG GRADA – J kao “Jevremovac”, spomenik prirode u srcu grada (FOTO)

Posle događaja na Čukur česmi od 1862. godine u “Kruni” se dogodilo nekoliko diplomatskih susreta i konferencijana kojima je rešavan sukob između Srba i Turaka. Zdanje u Uzun-Mirkovoj 1 radilo je kao hotel sve do 1868. godine. Tada ga je Beogradska opštine otkupila, najpre za Opštinski sud. Ubrzo je ova zgrada postala sedište Beogradske opštine i služila tome bezmalo ceo jedan vek – sve do 1961. godine. Zgrada prvobitno nije izgledala kao danas. Dozidana je za jedan sprat 1928. godine.

RADIONICE ZA NAJMLAĐE U ZOO VRTU: Sjajan program Vrta dobre nade učiniće dečiji raspust nezaboravnim (FOTO)

U istoriji zgrade beleže se još dva značajna događaja na koje podsećaju dve spomen ploče. Na jednoj stoji da je tu 6. februara 1876. godine osnovano Srpsko društvo Crvenog krsta, a na drugoj, koja je postavljena 14. jula 1989. godine povodom 200. godišnjice Francuske revolucije, stoji da je predsednik Francuske Republike, dekretom od 28. decembra 1920. godine, Krstom viteza Legije časti odlikovao Beograd kao “simbol otpora i pobede jedne herojske nacije rešene da se spase uništenja”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR