AZBUKA STAROG GRADA: I kao Igumanova palata, prihod za prizrensku Bogosloviju (FOTO)

0
391
FOTO: Statogradski.com

Poslovno-stambeno zdanje poznato kao Igumanova palata, na uglu Terazija i Trga Nikole Pašića, podignuto je od prihoda Zadužbine Prizrenca Sime Andrejevića Igumanova 1938. godine po projektu arhitekata, braće Branka i Petra Krstića.Ž

ISTINA O BROJU VAKCINISANE DECE NA STAROM GRADU: Prošle godine 95% mališana primilo vakcine do polaska u školu! (FOTO)

Prihodom koji je donosilo izdavanje prostora u ovoj zgradi trebalo je izdržavati Bogosloviju u Prizrenu. Rad Zadužbine obnovljen je početkom devedesetih godina prošlog veka, a opština Stari grad je Igumanovu palatu vratila Zadužbini 1991. godine te su tako stvoreni uslovi za dalje ostvarivanje njenih ciljeva.

PARK KOD SKUPŠTINE DOBIJA NOVO RUHO: Građani zadovoljni, ali traže još!!! (FOTO)

Sima Andrejević Igumanov je svoju imovinu zaveštao 1880. godine namenjujući je za “prosvetne ciljeve svoje braće u Staroj Srbiji”. Zadužbinsku imovinu u Beogradu činila je zgrada na Terazijama 33 i dve manje zgrade u Brankovoj ulici, koje su nacionalizovane 1960. godine. Zgrade u Brankovoj srušene su šezdesetih godina prošlog veka.

AZBUKA STAROG GRADA – Z kao zadužbine, imovina zaveštana srpskom narodu (FOTO)

Fasada Igumanove palate izrađena je od belog mermera iz Venčaca, koja pleni smirenom i elegantnom zaobljenom formom između Terazija i Ulice kralja Milana.

FOTO: Statogradski.com
FOTO: Statogradski.com

Umesto nad prizemljem, kako je bilo predviđeno prvobitnim nacrtom, na ugaoni deo krova palate postavljene su skulpture “Iguman sa srpskom decom”, visine preko tri metra, rad vajara Lojze Dolinara. Šezdesetih godina, u duhu tada aktuelne modernizacije centra, skulpture su uklonjene i zamenjene svetlećom reklamom.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR