AZBUKA STAROG GRADA – L kao “Lahovari” palata, deo zgrade Filološkog fakulteta u Knez-Mihailovoj

0
494
FOTO: Starogradski.com

Filološki fakultet, jedan od najstarijih fakulteta Univerziteta u Beogradu, jednim delom je smešten u zgradi koja se u analima pominje kao palata “Lahovari” i kuća bogatog trgovca Radovana Barlovca.

Ova zgrada je ujedno bila i prva dvospratnica u Knez-Mihailovoj koja je izgrađena oko 1870. godine. Projektovao ju je naš poznati arhitekta Aleksandar Bugarski, koji je i autor nekadašnjeg hotela “Rusija”, zgrade u Knez Mihailovoj 38, koja je takođe bila vlasništvo trgovačke porodice Barlovac.

STAROGRADSKI OTKRIVA: Ko je dorćolski fantom koji precrtava linije za bašte i sam crta svoje (FOTO)

“Palata Lahovari” je 1920. godine dograđena, dobila je još dva sprata i tada je opet bila prva, ali četvorospratnica u najpoznatijoj i prestižnoj varoškoj ulici.

Tokom Balkanskih ratova u njoj se nalazila bolnica, a nakon dogradnje, dugo je bila i sedište nekadašnje Uprave monopola.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U novijoj istoriji zgradu su prvo koristili studenti Filozofskog fakulteta, a danas je sastavi deo Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

MUZEJ VUKA I DOSITEJA UVODI NOVINU: Posetiocima će uskoro biti dostupan “Audio vodič” (FOTO)

Po projektu arhitekte Mihaila Mitrovića obnovljena je 1986. godine. Deo današnjeg enterijera ulaznog hola zgrade čine i tri portreta – Đure Daničića, Stojana Novakovića i Ljubomira Stojanovića, rađena u dubokom reljefu. Portreti su izliveni u prirodnoj veličini, rad su poznatog vajara Nebojše Mitrića. Portreti su postavljeni 24. novembra 1988. godine povodom obeležavanja jubileja – 150 godina nastave jezika i književnosti na beogradskom Univerzitetu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zdanje u Knez Mihailovoj 40, o kojem se govori kao o kući Radovana Barlovca, poznato je u publicistici i kao beogradska palata „Lahovari“ jer je izvesno vreme bila i vlasništvo Simke Lahovari, rođene Obrenović, unuke poznatijeg Jevrema Obrenovića.

NAJAVLJENA REKONSTRUKCIJA DOMA SINDIKATA: Bioskopska sala postaje i koncertna i pozorišna, a na sprat stiže galerija

U beogradskim analima je zabeleženo i da je bogata trgovačka familija Radovana Barlovca bila i vlasnik nekadašnjeg hotela „London“ na uglu ulica Kralja Milana 30 (nekadašnja Ulica maršala Tita) i Kneza Miloša. Hotel je srušen 1962. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR