AZBUKA STAROG GRADA – LJ kao “Konak knjeginje Ljubice”, bajkovita rezidencija Obrenovića (FOTO)

0
339
FOTO: Starogradski.com

Konak kneginje Ljubice, izgrađen je na nekadašnjem prostoru Varoš – kapije, danas se ubraja u red najreprezentativnijih spomeničkih objekata u našem gradu i jedan je od retkih iz vremena dinastije Obrenović.

Konak je građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog graditelja kneza Miloša. Zamišljen je kao reprezentativni dvor dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka, knez je malo boravio u njemu, ali je Konak služio kao rezidencija njegove supruge Ljubice, koja je sa svojom decom u njemu živela punih deset godina.

KORISNICI TOPLANE “DUNAV”, PRIPREMITE SE: Sutra ostajete bez tople vode

Svoju primarnu namenu Konak kneginje Ljubice ostvario je tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija. Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale razne državne institucije, a sedamdesetih godina XX veka proglašen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

FOTO: Arhiva
FOTO: Arhiva

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je tom prilikom izvršio poslednju sanaciju i restauraciju zgrade i dodelio ga na čuvanje Muzeju grada Beograda.

Prilikom podizanja Konaka, uz kneginjinu sobu izgrađen je amamdžik, manje noćno kupatilo. Veliki amam je dograđen 1836. godine, a njegovo podizanje tada je predstavljalo luksuz i simbol moći i dostojanstva.

POLICIJA STIŽE U ŠKOLE NA STAROM GRADU? Đake očekuju časovi o prevenciji nasilja, narkomaniji i alkoholizmu, kao i o bezbednosti na internetu

Muzej grada Beograda je 2013. uspešno sanirao krov amama u Konaku, pre svega zahvaljujući opštini Stari Grad i donaciji preduzeća “Ratko Mitrović – niskogradnja” i LHR d.o.o.

Amam je jedan od nekoliko sačuvanih u Beogradu, a posle sanacije je zablistao, a zgrada Konaka je zahvaljujući dekorativnoj rasveti od 2013. godine dobio bajkovit izgled noću.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

U Konaku kneginje Ljubice danas se nalazi stalna postavka enterijera beogradskih kuća 19. veka, dok se u sali pod svodovima organizuju tematske i gostujuće izložbe. Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” održava se petkom od 17 časova i svake subote u 11 časova, a prvog ponedeljka u mesecu se redovno, od 18 časova, održava Tribina ljubitelja istorije Beograda.

UDARI ŽENU, IĆI ĆEŠ U ZATVOR: Protest žrtava porodičnog nasilja (FOTO)

O programima Konaka knjeginje Ljubice, kao i o programima u drugim objektima Muzeja grada Beograda, možete se informisati na sajtu www.mgb.org.rs.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR