AZBUKA STAROG GRADA – M kao Robna kuća “Mitić” (FOTO)

0
411
FOTO: Starogradski.com

Zgrada na uglu Knez Mihailove 41 i Uskočke ulice na Starom gradu prva je projektovana savremena robna kuća u Beogradu.

MURAL “BORBA, ZNANJE, JEDNAKOST”: Podsticaj mladima da se bore za svoja prava i poziciju u društvu (FOTO)

Projekat je 1900. godine uradio jedan od najpoznatijih srpskih arhitekata Konstantin Jovanović po narudžbini trgovca Dimitrija Živadinovića. Ipak, kuća je sagrađena tek 1912. godine, šest godina posle otvaranja robnog magazina u Kralja Petra, vlasnika Benciona Bulija, koja je i ponela titulu prve robne kuće u prestonom gradu.

Zgrada Robne kuće “Mitić” po arhitekturi i stilskim odlikama pripada pravcu akademizma sa kraja 19. veka. Prizemlje i prvi sprat su namenjeni trgovini, pa su imali velike zastakljene otvore. U njoj je specijalizovanu robnu kuću za papir i kancelarijski materijal prvobitno držao Jevta M. Pavlović.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zdanje je postalo poznatije po trgovcu Vladi Mitiću, koji je postao njen vlasnik 1919. godine, a u njoj je stanovao i trgovao sve do 1941. godine.

NAJAVLJENA REKONSTRUKCIJA DOMA SINDIKATA: Bioskopska sala postaje i koncertna i pozorišna, a na sprat stiže galerija

Manufakturno-galanterijska radnja “Vlada Mitić i brat” osnovana je 1921. godine, a u godinama pred Drugi svetski rat, imala je oko 340 zaposlenih. Kada je za državne službenike uvedena kupovina na otplatu Mitić je dobio nadimak “činovnička majka”.
Poznato je da je ovaj uspešni trgovac trošio dosta novca za reklamiranje robe, ali je ostalo upamćeno i da je Vlada Mitić svojim radnicima pomagao dajući im beskamatne kredite i novčanu pomoć u raznim neprilikama. Osim toga, izdašno je pomagao i Beogradski univerzitet.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Posleratna vlast ga je osudila na godinu i po dana robije pod optužbom da je “sarađivao sa neprijateljem, prodajući mu robu”, a da je “uskraćivao i izgladnjivao običan narod”.
I u socijalističkoj Jugoslaviji zgrada u Knez Mihailovoj 41 je bila jedna od robnih kuća, velikog i uspešnog preduzeća Robne kuće “Beograd”.

POSETILI SMO “FIŠ FEST”, PROBALI GLAVNI SPECIJALITET I JOŠ PONEŠTO: Od riblje čorbe, do ukusa Mediterana i najlepših zvukova (FOTO)

Zanimljivo je da osim ove kuće još jedan prostor u glavnom gradu nosi Mitićevo ime. Kao uspešan privrednik on je 1935. godine kupio restoran “Rudničanin” na Slaviji. Nameravao je da na tom mestu, između Beogradske i Ulice Kralja Milana, sagradi veliku robnu kuću sa 14 spratova, koja bi za dva metra nadvisila palatu “Albanija”, tada najvišu zgradu prestonice.
Ipak, plac je doživeo sudbinu njenog vlasnika i ušao u antologiju beogradskog urbanizma i arhitekture. I pored brojnih ideja, konkursa i pokušaja da se nekako “privede nameni” i dan danas je poznat kao “Mitićeva rupa”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR