AZBUKA STAROG GRADA: Š kao Šejh Mustafino turbe (FOTO)

0
506
FOTO: Starogradski.com

Na uglu Višnjićeve i Braće Jugovića nalazi se jedan od retkih zidanih objekata čija gradnja datira s kraja XVIII veka. Šejh Mustafino turbe bilo je jedno od desetak ovakvih islamskih nadgrobnih građevina zidanih u dvorištu beogradskih tekija, džamija ili islamskih grobalja tokom turskog perioda. Do danas je sačuvano i Damad Ali-pašino turbe na Kalemegdanu, dok je Devojačko turbe, koje se takođe nalazilo u Gornjem gradu Beogradske tvrđave, srušeno 1961. godine.

AZBUKA STAROG GRADA: Dž kao Džokej klub, zdanje bogatog trgovca u Gračaničkoj (FOTO)

Šejh Mustafino turbe podignuto je 1783. godine kao jednostavna građevina od kamena, šestougaone osnove, pokrivena kupolom i crepom. Prema jednom zapisu Evlije Čelebije, na mestu gde je sagrađeno Šeijh Mustafino turbe ranije se nalazila tekija, najznačajnije derviško zdanje beogradskog šehera. U toj istoj tekiji zasedao je i Praviteljstvujušči sovjet srpski, a neko vreme, početkom XIX veka, tu je stanovao i završio svoj životni put veliki srpski prosvetitelj Dositej Obradović.

AZBUKA STAROG GRADA: Č kao Čukur česma, sećanje na srpske žrtve pale za oslobođenje Srbije od turske vladavine (FOTO)

Šejh Mustafino turbe nalazi se pod zaštitom države, a posle mnogo godina, 2013. je detaljno obnovljeno. U unutrašnjosti turbeta nalaze se grobovi dvojice tekijskih starešina, kao i šejha Mustafe iz Bagdada, po kome građevina i nosi ime.

AZBUKA STAROG GRADA: C kao Crkva Ružica (FOTO)

Uz Šejh Mustafino turbe, u aprilu prošle godine, sahranjen je i dugogodišnji srbijanski muftija, efendija Hamdija Jusufspahić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zanimljivo je da se u blizini dugo nalazilo tursko groblje, koje je bilo najveće u Beogradu i pokrivalo je veliki deo današnjeg Studentskog parka. Kada su Turci otišli iz Beograda, islamski nadgrobni spomenici zauvek su nestali, a na istom mestu otvorena je Velika pijaca, koja je kasnije uklonjena zbog gradnje Univerzitetskog parka krajem XIX veka.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR