AZBUKA STAROG GRADA: V kao Varoška bolnica, ponosni predstavnik romantizma u arhitekturi Beograda (FOTO)

0
300
FOTO: Starogradski.com

Sredstva za izgradnju prve Varoške bolnice sakupljena su na velikom dobrotvornom balu sa lutrijom priređenom 1856. godine u hotelu “Srpska kruna”. Tada je kneginja Julija, supruga kneza Mihaila Obrenovića, prikupila darove među kojima su bili zlatni i odevni predmeti, nakit, slika ruskog cara Nikolaja Prvog, knjiga “Robinson Kruso“, štampana u Budimu, dok su “obični” građani kao prilog donosili suve šljive, duvan i sablje.

NOVA RUBRIKA PORTALA STAROGRADSKI.COM! AZBUKA STAROG GRADA – A kao Andrićev venac (FOTO)

Plac na kojem je podignuta Varoška bolnica beogradskoj opštini poklonio je Knez Mihailo, koji je zemlju izvan Šanca otkupio od političara i profesora beogradskog Liceja Đorđa Cenića.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Gradnja je završena 1868. godine, a uz Kapetan Mišino zdanje prva Varoška bolnica ponosni je predstavnik romantizma u arhitekturi Beograda. Pojedini navodi ukazuju da je autor projekta Varoške bolnice bio Jovan Frencl, ali nedoumice oko stvarnog projektanta do danas nisu otklonjene. Kao mogući projektanti navode se Jan Nevole, autor Kapetan Mišinog zdanja, i Kosta Šreplović, projektant dvorca u stilu romantizma Kneza Mihaila, na čijem mestu je kasnijih godina kralj Petar Prvi podigao Novi dvor za Aleksandra i Pavla Karađorđevića.

AZBUKA STAROG GRADA: B kao Bajrakli džamija (FOTO)

U zgradu Varoške bolnice prvi pacijenti primljeni su 1881. godine, a u sastavu bolnice tada su se nalazili unutrašnje i hirurško odeljenje, kao i laboratorija. Prvi upravnik bio je dr Jovan Valenta, dok je nakon njega na tom mestu bio dr Laza K. Lazarevć. Lazarević je otkupio susednu zgradu u kojoj je otvoreno Odeljenje za lečenje staraca, koje predstavlja prvu gerijatriju na svetu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Za vreme austrijske opsade Beograda početkom 18. veka na mestu buduće bolnice nalazio se šator za lečenje ranjenika. Nakon Prvog svetskog rata, u dvorištu su bile privremeno smeštene i barake koje su bile u službi dečije poliklinike i školskog dispanzera. U zgradu prve bolnice dvadesetih godina 20. veka uselilo se očno i ušno odeljenje ili, kako se često navodi u literaturi, očna klinika. Takođe, spominje se i da je bolnica krajem dvadesetih i tridesetih godina 20. veka služila kao zatvor. Tokom Drugog svetskog rata, u suterenu zgrade smešteno je bilo i bolničko odeljenje zatvora, gde je ležao i narodni heroj Aleksandar Ranković.

STAROGRADSKI.COM ISTRAŽUJE: Da li je pola minuta dovoljno za prelazak pešačkog prelaza? (FOTO, VIDEO)

U ovoj zgradi trenutno se nalazi sedište Srpskog lekarskog društva, Muzej srpske medicine, a na ovom mestu je i služba medicine rada Doma zdravlja “Stari grad”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR