AZBUKA STAROG GRADA – Ž kao Žitomlin, sedam decenija na Dorćolu (FOTO)

0
800
FOTO: Starogradski.com

“Žitomlin” na Dorćolu jedno je od retkih aktivnih preduzeća čija je istorija počela posle Drugog svetskog rata. Silosi “Žitomlina” na Dunavskom keju 46 sa skladišnim kapacitetom od 45 hiljada tona, uz silose u Kuli i Bačkoj Topoli, spadaju u najveća skladišta pšenice i kukuruza u Srbiji.

PLIVAČKI PODUHVAT OD 3000 KILOMETARA: Rešio da prepliva čitav tok Dunava, a zastao radi predaha na dorćolskoj obali (FOTO)

Preduzeće je osnovano pre skoro sedam decenija u industrijskoj zoni Beograda, sa ukupnim mlinarskim kapacitetom od 330 tona proizvedenog brašna na dan, što pruža sirovinsku, proizvodnu i stratešku bazu za snabdevanje brašnom tržišta u regionu, kao i tržišta severne Afrike. Mlin na Dorćolu jedini je u regionu koji melje dve različite vrste pšenice istovremeno, tako da se u isto vreme mogu snabdeti fabrike konditorskih proizvoda i brojne pekarske industrije. U “Žitomlinu” istovremeno se proizvodi i stočno brašno.

HRONOLOGIJA STAROGRADSKIH ZANIMLJIVOSTI: Od prve kafane u 16. veku, do Narodne skupštine u video igrici (FOTO, VIDEO)

Preduzeće “Žitomlin” trenutno posluje pod okriljem “Žito Bačke” iz Kule, a koje pripada MK grupi. Posle 2000. godine, u vremenu privatizacija srpskih fabrika, preduzeće se nalazilo u sklopu kompanije “East point”, sa kojom je kupljena i Beogradksa pekarska industrija.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Osamdesetih godina “Žitomlin” bio je u sastavu PKB-a i u tom vremenu nosio je naziv “Mlinoprodukt”. U Batajnici je u sklopu ovog preduzeća jedno kratko vreme radio i pogon za pakovanje brašna za maloprodaju, od čega se ubrzo odustalo i nastavilo sa pakovanjem u džakove od 25 i 50 kilograma.

ZNATE LI KO JE AUTOR KRSTA NA HRAMU SVETOG SAVE? Priča iz komšiluka o vajaru o kom se nedovoljno zna (FOTO)

Zbog atraktivne lokacije, neposredno uz Dunav, u silosima “Žitomlina” organizuju se razne kulturne manifestacije, a najpoznatija među njima je Mikser festival. Industrijsku lokaciju na Donjem Dorćolu, Mikser festival otkrio je Beograđanima 2009. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR