BELDOCS FESTIVAL: Dokumentarni filmovi u 10 bioskopskih sala

0
126

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa. Festival je sinoć u Sava centru otvorio dokumentarni film „Poslednja avantura Kaktus Bate“ reditelja Đorđa Markovića. Pod sloganom “Znam da si tu”, ovogodišnji Beldocs biće održan u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima.

Projekcije filmova svetskih u domaćih autora biće prikazani u Sava centaru, Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kombank dvorani (Dvorana Doma sindikata), Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti Beograda, bioskopu Fontana, Centru za kulturu „Vlada Divljan“ i bioskopu Cineplexx Ušće SC.

Mladen Vušurović, osnivač i direktor festivala izjavio je ovim povodom:

– Beldoks se nastavlja, vođen velikom ambicijom, za novu viziju u ovih novih narednih 10 godina. Selektori su vredno radili nekoliko meseci, pogledali mnogo filmova, da bismo izabrali 98 filmova u 14 programa koji će biti prikazani na festivalu.

– Međunarodni takmičarski program odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i savršen balans između velikih, dokazanih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih, mladih debitanata – izjavio je Marko Grba Singhpredstavljajući programe ovogodišnjeg Festivala.

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma „4 years in 10 minutes“, autora Mladena Kovačevića.

Program u staroj Kinoteci je podeljen na tri selekcije: „Front Page“ (političke i sociološke aktuelne teme), „Planet Earth“ (filmovi vezani za prirodu i antropologiju) i „Fireworks“ (filmovi o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima).U programu retrospektiva, gosti festivala su austrijski reditelj Ulrih Zajdl i slovenački reditelj Vlado Skafar.Radi povezivanja zajedničkog kulturnog prostora republika bivše Jugoslavije, ideja festivala je da svake godine jedna retrospektiva bude posvećena rediteljima iz tih zemalja.

beldocs-2018-znam-da-si-tu

Od ove godine uvedena je nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom “Meteori/Meteors”, koja će se održati u video sali Muzeja savremene umetnosti i novoj Kinoteci.

Specijalni gost selekcije biće veliki portugalski reditelj Joao Pedro Rodrigues, poznat beogradskoj publici po filmu „Ornitolog“, prikazanom na FAFu 2016. godine.

Igor Stanojević, jedan od selektora ovogodišnjeg Beldocs-a rekao je da su u koncipiranju selekcije celokupnog festivala selektori bili vođeni željom da predstave celu raskošnu lepezu svetske dokumentaristike.

– Tu će biti globalnih blokbaster naslova poput filma „Kedi“ o istanbulskim mačkama, arthaus senzacije L. Cohen, kao i svega između. Glavni kriterijum bio je kvalitet. Premda je međunarodni takmičarski program ove godine izrazito jak, kao naročito zanimljiva tema koja prožima nekolicinu filmova nametnulo se odrastanje u filmovima „Of Fathers and Sons“ Talala Derkija, „Boli Bana“ Simona Gilara i „Brimstone & Glory“ Viktora Jakovleskog – odrastanje u plemenskom društvu, odrastanje u ISISu, odrastanje u malom mestu koje se bavi opasnom profesijom pravljenja vatrometa – odrastanja raštrkana po celom svetu koja su vrlo različita, ali na određeni način u svojoj suštini vrlo slična.

Gošća festivala i jedan od najvažnijih dokumentarista današnjice Rut Bekerman nakon pobede u Berlinu, donosi nam film „The Waldheim Waltz“ koja baca novo svetlo na zvaničnu istoriju Evrope. Pored filma „Bekerman“, u selekciji biografskih dokumentaraca biće predstavljeni naslovi o ljudima koji su već usmerili tok ljudskog društva kroz filmove poput filma „Westwood: Punk, Icon, Activist“ Lorne Taker koji će na Beldocs-u imati međunarodnu premijeru, ali i onih koji to još rade poput izraelskog pisca Etgara Kereta.

Program „Planet Earth“, koji za cilj ima predstavljanje raznolikosti života širom sveta, oličen je u malom filmom „Small Planets“ Dirka Mantija, koji će na ovogodišnjem Beldocsu imati svetsku premijeru i koji izuzetno efektnim konciznim vinjetama uspeva u tome da nam prenese kolorit svih mikrokosmosa Zemlje.

Programom „Human Rights“, Festival se pridružuje obeležavanju 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima.Selektovani su filmovi koji tretiraju teme kao što su genocid, trgovina ljudima i smrtna kazna. Pored filmskih projekcija i razgovora sa autorima posle prikazivanja filmova, biće organizovane i tri moderirane panel diskusije na navedene teme.

OSTAVI ODGOVOR