BEOGRAĐANKE VAM OTKLJUČAVAJU VRATA BEOGRADA: Koncert u ponedeljak 9. oktobra u Kući Đure Jakšića

0
143
FOTO: Starogradski.com

Romska neprofitna nevladina organizcija “Romag” organizuje tri koncerta u okviru projekta “Beograđanke vam otključavaju vrata Beograda”. Tokom tri večeri, koje će biti održane na različitim lokacijama, biće predstavljene najlepše pesme koje slave Beograd kao kulturnu prestonicu.

GODIŠNJICA PETOG OKTOBRA: Na Dorćolu potpisan Proglas za slobodu medija (FOTO)

Beograđani će, osim dela srpskih kompozitora, imati priliku da čuju dela iz zbirke pesama koje je štampao prvi srpski nototekar Jovan Frajt. Kao što domaćinski običaj nalaže, beogradski domaćin uz muziku, goste dočekuje i sa čašicom. Međutim,ovoga puta, to će biti čašica razgovora sa Beograđankom, koju će posetioci moći naiskap da “popiju” sa voditeljkom programa koja će ih provesti kroz istoriju mesta i razdoblja u kome se koncert odvija.

Koncerti će biti održani u ponedeljak 9. oktobra u kući Đure Jakšića, gde će porazgovarati sa Skadarlijkom, zatim 10. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu u 18 sati, gde će im se obratiti Dorćolka i 25. oktobra od 20 sati u Skupštini grada Beograda, gde će im se obratiti savremena beogradska devojka.

U muzičkom delu učestvuju Nataša Tasić Knežević, Sofija Pižurica, Jasmina Trumbetaš, Aleksandar Stamatović i Marija Jelić, a u šetnju kroz Beograd goste vodi Biljana Tasić. Projekat ima nameru da prikaže Beograd iz vizure ženskih očiju, da prikaže i naglasi žensku perspektivu društva ovog multietničkog velegrada.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Palata „Albanija“, nekada najviša zgrada na Balkanu (FOTO)

Ova inicijativa, između ostalog, takođe naglađava i rapspravlja o gradu iz perspektive žena koja nas kroz koncerte i predavanja vodi kroz kulturni život Beograda od početka 19. veka do današnjih dana, a odnosi se na muzičko stvaralašvo, pisanu i govornu reč i nekih dama koje su obeležile to razdoblje. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu grada Beograda, a ulaz je slobodan.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR