BEOGRADSKA MUMIJA: U Kapetan Mišinom zdanju sve o drevnoj kulturi Egipta

0
211

Narodni muzej u Beogradu jedan je od retkih u ovom delu Evrope koji u svom fundusu poseduje mumiju! Mumiju egipatskog sveštenika, koja se nalazi u specijalnoj vitrini za čuvanje i izlaganje, posetioci su ovog proleća mogli da posete u Kapetan Mišinom zdanju, svakog vikenda, uz stručno vođenje kustosa iz Narodnog muzeja u Beogradu. Nakon letnje pauze, publika će Beogradsku mumiju moći ponovo da vidi od 22. septembra, kada počinju Dani evropske baštine.

FOTO: Starogradski.com

Mumija egipatskog sveštenika Nesmina je u Narodni muzej dospela pre više od sto godina kada je 1888. godine plemeniti Hadži Pavle Riđički, rodom iz Mokrina, u Egiptu kupio mumiju „ne za sebe već za srpski narod“. Od tog vremena do danas Beogradska mumija je, u nekoliko navrata, izlagana samo kraće vreme. Razlog tome je osetljivost kako same mumije, tako i drvenog sanduka u koji je pohranjena, a koji su zahtevali poseban tretman. Narodni muzej u Beogradu je kasnije obezbedio vitrinu za čuvanje i izlaganje mumije zahvaljujući finansijskim sredstvima Grada Beograda.

FOTO: Starogradski.com

Na svom putovanju po Bliskom istoku i Egiptu, u svojoj 82. godini života, advokat Pavle Riđički je u Luksoru kupio staroegipatsku mumiju, koju je po povratku sa putovanja poklonio Narodnom muzeju u Beogradu. Ime mumifikovane osobe je Nesmin, što znači „onaj koji pripada bogu Minu“. Potiče iz Akhmima, grada 200 kilometara nizvodno od Luksora.

Kako je 1992. godine Narodni muzej mumiju, radi proučavanja i za potrebe nastave, dugoročnom pozajmicom ustupio Filozofskom fakultetu, ona je izložena u okviru ove institucije. Pored Beogradske mumije posetioci izložbenog prostora Arheološke zbirke u prilici su da vide i kovčeg Nefer-renepet, amulete od zlata, fajansa i poludragog kamena, ušabti figurine i skarabeje zahvaljujući kojima imaju mogućnost neposrednog susreta sa kulturom i običajima drevnog Egipta.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR