BEOGRADSKA SVETICA: Mural u Karađorđevoj pleni svojom lepotom, a simbolizuje gradski život (FOTO)

0
401
FOTO: Starogradski.com

Vozačima i pešacima sa Brankovog mosta, kao i u Karađorđevoj ulici u smeru ka Kalemegdanu, ali i svim putnicima koji brodom stižu u Beograd, pažnju privlači atraktivan crno-beli mural u Karađorđevoj 31. Njegovo ime je “La Santa del Belgrado” i nastao je pre devet godina u okviru Belefa, kao deo vizuelnog programa. Autor je Francuz Gijom Olbi, sa umetničkim imenom Remed, jedna od zvezda evropske alternativne ulične umetničke scene.

Mural kod Filozofskog – delo koje je obeležilo epohu (FOTO)

Ovo remek-delo urađeno je u crno-beloj tehnici, koju narušavaju samo dva zlatna detalja. Između gospinih nogu leži zlatno raspuklo jaje, simbol života, iz koga raste kultura grada, dok je iznad njene glave zlatno sunce, koje takođe simbolizuje život.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Umetnik je radio dva i po dana, koristeći crni akrilik i najkvalitetniju belu boju ali se dugo i pomno spremao za ovaj projekat. Kada je prihvatio poziv da izvede “jedno grandiozno zidno delo” u Beogradu, u kome nikada do tada nije bio, počeo je da istražuje prošlost grada, da upoznaje njegove vizure, ali i srpsku umetnost, posebno onu iz srednjeg veka, jer je odlučio da naslika sveticu zaštitnicu Beograda.

REVOLUCIONARNA ULIČNA RASVETA: Bez troškova, bez zamene sijalica, bez kvarova (FOTO)

Kako je objasnio, slikao je potpuno sam, tako što je prvo sprejem preneo unapred zamišljenu kompoziciju na zid, a zatim je crnom bojom ispunio površine koje treba da budu crne i krečio snežno belom one koje treba da budu bele.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Proučavajući istoriju, zapazio sam da je Beograd stalno rušen i iznova građen, da je bio značajan srednjovekovni grad, da u njemu ima crkava sve tri monoteističke vere, a onda sam video slike Beogradske tvrđave i srednjovekovnih srpskih fresaka. Posebno me je impresionirala ikona Bogorodice trojeručice, za koju sam saznao da je Srbi smatraju za svoju zaštitnicu”, ispričao je umetnik.
Prema negovim rečima, “‘Santa” ima krila, poput anđela je i ona je, možda, baš anđeo sa blagim osmehom na licu, a na srpskim ikonama se javljaju krila i kada nisu predstavljeni anđeli već drugi sveci, pa i Bogorodica.

KAO DA NIJE RADNI DAN: Bašte kafića u Knezu dupke pune Beograđana koji beže od sunca (FOTO)

Za ovo delo je zaslužna i opština Stari grad koja je onomad izdvojila iz budžeta nešto više od milion i trista hiljada dinara za sanaciju južnog dela fasade zgrade koji je bio u ruiniranom stanju. To je zahtevalo malterisanje i pripremu zida, a skela, koja je korišćena za pripremu zida, prilagođena je za umetnika koji je oslikao mural širine 9,28 metara a visine otprilike 20 metara.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR