BESPLATNI KONCERTI U NAJBOLJIM BEOGRADSKIM DVORANAMA: XVI Međunarodni festival harfe u Beogradu

0
174
FOTO: Pixabay.com

Od 15. do 20. juna u Beogradu će biti održan šesnaesti po redu Međunarodni festival harfe na više lokacija u Beogradu. Pod sloganom „Visoka moda – Harfa (Le Haute couture – La Harpe)“, festival organizuje Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije.

U beogradskim reprezentativnim koncertnim dvoranama, kao što su Ruski dom, Svečana sala Matice iseljenika i Srba u regionu, Muzej nauke i tehnike, Studentski kulturni centar, Collegium Hungaricum i Svečana sala Skupštine grada Beograda, na sedam besplatnih koncerata nastupiće najpoznatiji domaći i strani umetnici, kao i višestruko nagrađivani mladi talenti čije vreme tek dolazi.

ETHNO FUSION FEST 2017: Dvorište beogradske sinagoge Sukat Šalom postaje mesto vrhunskih svirki

Najznačajnija gošća je Sofija Kiprskaja, harfistkinja Marinski teatra iz Sankt Peterburga, koja će otvoriti festival 15. juna, u Ruskom domu. Prve večeri nastupiće i gudački kvartet Mozaik.

Drugog dana nastupa Lenka Petrović, dobitnica treće nagrade na najvećem svetskom takmičenju harfista u SAD, dok će trećeg dana Festivala nastupiti harfistkinja Mina Marinković, Aleksandra Milanović na violini, i Tarek Bezvik, prva horna Beogradske filharmonije.

USTANOVA KULTURE PAROBROD PREDSTAVLJA: Pobednik ovogodišnjeg FEST-a u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić”

Publici će se predstaviti i istaknuta slovenačka harfistkinja Kristina Žerdin i Vesna Stanković, koncertmajstor Bečke narodne opere i Bečkog kamernog orkestra, profesor violine na Univerzitetu umetnosti u Gracu. To veče, 18. jun, u Studentskom kulturnom centru biće posvećeno jubileju – 80 godina od osnivanja Fakulteta muzičke umetnosti. Vesna Stanković će muzicirati na izuzetnoj violini Gvadanjini iz 1752. godine koja je uvrštena u pokretno nacionalno blago, a nalazi se u vlasništvu Fakulteta muzičke umetnosti. Ova violina po plemenitosti izrade, ali i rafiniranom zvuku predstavlja pravi raritet i ima neprocenjivu umetničku vrednost.

Poslednja dva dana sviraće mađarski duo “Musiciens Libres”, sa harfistkinjom Anastasjom Razvaljejevom i gitaristom Miklošem Kornejom, a uz njih nastupiće i Katerina Englikova, najpoznatija češka harfistkinja, i kao gošće – naše najistaknutije harfistkinje Ljiljana Nestorovska, Ivana Pavlović i Milena Stanišić, i na kraju, Milana Zarić (harfa), Saša Mirković (viola) i Karolina Beter (traverso flauta).

UPOZNAJMO NAŠ GRAD: Znate li koja se starogradska ulica u 19. veku zvala Gradsko polje gornje? (FOTO)

Ulaz na sve koncerte je besplatan. Prateći program Festivala čine majstorski kursevi za mlade harfiste.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR