ĆOŠAK SALVADORA DALIJA: Nepretenciozni kulturno-turistički kutak Dorćola (FOTO)

0
541
FOTO: Starogradski.com

Ugao Kapetan Mišine i Simine ulice, na Dorćolu od 2006. godine nosi naziv “Ćošak Salvadora Dalija” ili “Dalijevo ćoše”. Za to nije postojao nikakav specijalan povod, osim želje ovo mesto bude zanimljivije. Tabla, kažu, više ne zbunjuje taksiste, koji uglavnom već znaju gde je ta adresa. Postavljena je od strane beogradske umetničke grupe “Ilegalni poslastičari”.

IZLOŽBA KARIKATURA KORAKSA I PETRIČIĆA U OPŠTINI STARI GRAD

Ovaj unikatni način da se obeleži jedan ćošak i dodeli omaž jednom ovako velikom umetniku, okolne stanare u početku nie oduševio ali su se vremenom navikli, a u poslednje vreme i strani turisti žele da vide kako  izgleda ovaj Dorćolski kutak, iako je fasada na njemu prilično dotrajala i daleko je od nekog reprezentativnog zdanja.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kako saznajemo, priča je inspirisana Dalijevom slikom na kojoj se nalaze iskrivljeni i izliveni satovi, a zanimljivo je da je sama tabla zbog ulegnuća na zidu na kojem je prikačena, presavijena pod pravim uglom iako ima oblik uobičajenih beogradskih uličnih natpisa.

Novogodišnji spektakl koji je osvojio decu širom sveta 22. i 23. decembra u Kombank dvorani

Njen natpis je ćirilični i u svome sastavu ima turcizam “ćošak”, čime mesto postaje strancima i obožavaocima Salvadora Dalija još neobičnije. Pored nje, tu su kreativne ploče od terakote, 18 komada koja su dela mladih beogradskih umetnika, koje su naknadno dodate, kao dokaz da je tabla inspiracija i za buduća pokolenja.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Iako imenovati ćosak sam po sebi nije toliko originalna ideja, bar u anglo-saksonskom svetu. npr. Nikola Tesla Corner u NYC, neki okolni stanari tvrde da ni ju jednom gradu na svetu nisu videli ništa slično.

Mnogi smatraju de se ni sam Salvador Dali ne bi postideo ove ideje, pogotovo što ovako presavijena tabla, na jednoj strani, savršeno oličava njegov sarkastični pogled na svet.

-Činjenica da neko obeležava ne ulicu, trg ili aveniju nego neugledni ćošak, takođe predstavlja fantastičnu ideju, dostojnu velikog uzurpatora svega i svačega, kakav je bio Dali – može se pročitati među komentarima na internetu vezanim za ovo mesto.

POPRAVLJA SE KALDRMA U CARA UROŠA: Građani zatečeni, nema građevinske table (FOTO)

Za ovo mesto karakteristično je i odsustvo bilo kakvog publiciteta koji je obično prati postavljanje obeležja u svim gradovima sveta. Tabla stoji nepretenciozno na tom mestu, što joj daje posebnu, elitističku nezainteresovanost za uspeh. Ko primeti primetio je, ko ne primeti – opet dobro, kao da sugeriše čudni natpis sa Dorćola.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Priča ima i svoj nastavak – ista grupa “kreatora” je u Šangaju jedan šošak takođe obeležila i posvetila Kraljeviću Marku.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR