„ČUVARI VREMENA”: Zaboravljeno industrijsko nasleđe

0
138

Iako je Narodni muzej u žiži interesovanja javnosti nakon otvaranja, Starogradski.com vam preporučuje da ne zaboravite da posetite još jedan zanimljiv muzej u našem gradu – Muzej nauke i tehnike – Beograd, posebno jer se nalazi na Starom gradu.

Muzej nauke i tehnike, smešten u Dobračinoj 51, ovih dana predstavlja zanimljivu izložbu fotografija industrijskog nasleđa Srbije pod nazivom „Čuvari vremena – zaboravljeno industrijsko nasleđe“. Autori postavke su mr Rifat Kulenović, muzejski savetnik i Ada Vlajić, kustoskinja ovog Muzeja.

Na izložbi možete videti fotografije sa terenskog istraživanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i početkom 20. veka.

Reč je o industrijskoj arheologiji, disciplini kojoj se poslednjih godina posvećuje posebna pažnja budući da njeni rezultati nesumnjivo doprinose potpunijem sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života naše i drugih država. Budući da fotografija predstavlja mnogo više od običnog zapisa, već ima moć da dočara atmosferu i probudi emociju, upravo ovaj medij je izabran za prezentaciju ovog značajnog nasleđa nedovoljno prisutnog u javnosti.

Tokom rada na projektu i terenskog istraživanja pod okriljem Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije dokumentovano stanje u kome se danas nalaze nekad važni industrijski objekti, u vremenu kada savremeni tempo tehnološkog razvoja uslovljavao ubrzano nestajanja ove, za nacionalnu istoriju svakako važne baštine.

rudnik aleksinacki_IMG_1641

Radi boljeg razumevanja ovog zaboravljenog i potcenjenog nasleđa, osim objekata neposredno namenjenih proizvodnji, istraživanje obuhvata i objekte i prostore usko povezane s industrijom, kao što su oni namenjeni stanovanju ili aktivnostima ljudi tokom slobodnog vremena.

Krajnji rezultat ovako postavljenog istraživanja je rekonstrukcija kulture, shvaćene kao ukupne društvene prakse, dok izložene fotografije dodatno naglašavaju važnost očuvanja ove nesumnjivo značajne baštine u izgradnji kulturnog identiteta, navode autori ove zanimljive izložbe.

Između ostalih, posetioci mogu videti fotografije: Astronomske opservatorije Beograd (građene od 1929. do 1932. godine), Briketarnice rudnika Rtanj (1912), Fabrike tekstila Stamenković u Leskovcu (početak 19. veka), Hidroelektrane u Sićevu (1931), Zrenjaninske fabrike alkohola (kraj 19. veka) i Rudnika i topionice u Boru (1904).

RTB Bor
RTB Bor

Nakon prikazivanja izložbe u Muzeju Jugoslavije i gostovanja u Narodnom muzeju Kikinda i u Sportsko-kulturnom centru Obrenovac, izložba „Čuvari vremena”  održava se do 31. avgusta u Muzeju  nauke i tehnike u Beogradu.

 

OSTAVI ODGOVOR