“DANI PEKINGA U BEOGRADU” SVEČANO OTVORENI IZLOŽBOM “ŠARMANTNI PEKING (FOTO)

0
34
FOTO: Promo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v. d. gradonačelnika Pekinga Čen Đining i ambasador Kine Li Mančang svečano su danas na Kalemegdanu otvorili „Dane Pekinga u Beogradu”, prenosi sajt grada Beograda. Gosti iz Kine tokom dvednevne manifestacije predstavljaju se našem glavnom gradu izložbom fotografija „Šarmantni Peking” i tradicionalnim kineskim proizvodima i veštinama na štandovima kod Paviljona „Cvijeta Zuzorić”, ali i učešćem u brojnim sportskim i kulturnim događajima.

VEČE POSVEĆENO GRANTU HARTU U DOMU OMLADINE

Gradonačelnik Siniša Mali je na otvaranju istakao da je Beograd prvi put u istoriji domaćin ovakve manifestacije, a prvi čovek Pekinga u Beogradu je nakon 37 godina.

Kako je na otvaranju istakao gradonačelnik Mali, Beograd je prvi put u istoriji domaćin ovakve manifestacije, a prvi čovek Pekinga u Beogradu je nakon 37 godina.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

“Siguran sam da će manifestacija doprineti daljem približavanju naša dva naroda. Beograd je kulturni centar ovog dela Evrope, mnogo se ulaže u nju, te nam je zbog toga i važno što se najveći kineski kulturni centar upravo i gradi u Beogradu. Važno je i to što je Beograđanima data prilika da se upoznaju sa istorijom, tradicijom i kulturom glavnog grada Kine”, reka je Mali i pozvao Beograđane da posete ovaj prelepo uređen prostor.

VEČERAS U 19 ČASOVA ISPRED STAROG DVORA: Dočekujemo naše srebrne momke!

Ulaganjem u turizam i direktnom avio-linijom Peking–Beograd, koja je startovala juče, očekuje se i veći priliv turista iz jedne u drugu zemlju, ocenio je Mali, i poželeo gostima prijatan boravak u Beogradu.

Čen Đining je u ime Vlade Pekinga izrazio veliko poštovanje Beogradu i zahvalio svima koji su uložili napore da se manifestacija održi, naročito gradonačelniku Beograda.

“Prijateljstvo dva grada ima dugu tradiciju, a saradnja neprekidno dobija nove nivoe. Beograd je prvi evropski grad s kojim su prijateljski odnosi uspostavljeni još 1980. godine i otada je saradnja nastavljana u oblastima privrede, obrazovanja i sporta. Sve čvršće prijateljstvo razvija se i između samih građana”,naglasio je Đining.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

On je podsetio i da Peking ima tradiciju dugu tri hiljade godina, te da je više od 860 godina prestonica Kine. Danas je to metropola puna modernog duha, kazao je Đining, i poželeo lepu budućnost u saradnji između dva grada.

Ambasador Li Mančag naveo je da Peking nije samo danas u Beogradu, već da je naš glavni grad Pekingu „u srcu”. On je podsetio na staru kinesku poslovicu koja kaže da su odnosi dva grada sjajni kao sunčan dan, bez ijednog oblaka, kakav je danas bio dan u Beogradu, te da su baš i ovakvi odnosi između dve zemlje i dva glavna grada. On je izrazio očekivanje da će broj turista rasti jer dva grada umnogome mogu da se dopunjuju skoro u svim oblastima.

STAROGRAĐANI SE ZVANIČNO PRIKLJUČILI AKCIJI “ČEP ZA HENDIKEP”: Čep po čep i velika korist za one kojima je potrebna (FOTO)

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, glavni urbanista Milutin Folić, gradski sekretari za informisanje Mirjana Pavičić, kulturu Ivona Jevtić, obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, kao i direktor „Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević, te direktor TOB-a Miodrag Popović i predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić.

(Starogradski.com/Beograd.rs)

OSTAVI ODGOVOR