DESET FILMOVA NOMINOVANIH ZA OSKARA U PROGRAMU 46. FEST-A

0
184
FOTO: Promo

Pred nama je jubilarna 90. dodela nagrada Američke filmske akademije, a publika 46. FEST-a, biće u prilici da pogleda deset filmova koji su se našli u trci za prestižnog Oskara. Dobitnici Oskara će biti poznati 4. marta, a do tada vam predstavljamo najbolja ostvarenja po mišljenju Akademije koja možete da pogledate na predstojećem FEST-u, koji će se ove godine održati od 23. februara do 4. marta.

IZBACITE NEPOTREBNE STVARI: Odnošenje kabastog smeća za vikend

Film „Oblik vode” je ovogodišnji rekorder sa čak 13 nominacija – za najbolji film, režiju (Giljermo del Toro), scenario, kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku, montažu i miks zvuka, kao i glavnu žensku ulogu (Sali Hokins), sporednu žensku ulogu (Oktavija Spenser) i sporednu mušku ulogu (Ričard Dženkins). Hokins tumači povučenu, nemu čistačicu koja radi u vladinoj laboratoriji. Njeni jedini prijatelji su komšija (Dženkins) i koleginica koja joj pomaže da komunicira sa svetom (Spenser). Ali njen život će se promeniti kada se zaljubi u čudovišnog humanoidnog vodozemca koga vlada krije u laboratoriji.

oblik (1)

„Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” osvojio je sedam nominacija- najbolji film, scenario (Martin Mekdona), montaža, muzika, glavna ženska uloga (Frensis Mekdormand), sporedna muška uloga (Vudi Harelson i Sem Rokvel). Mekdormand, koja je već nagrađena Oskarom za film Fargo, tumači ogorčenu majku ubijene tinejdžerke koja postavlja tri bilborda ispred svog malog grada, izazivajući lokalnu vlast koja još uvek nije rešila zločin.

tri b (1)

„Lady bird” je jedno od najprijatnijih iznenađenja prošlogodišnje filmske godine. Ovaj film o odrastanju jedne neobične tinejdžerke je rediteljski debi Grete Gervig, čiji rad je Akademija prepoznala i nominovala je za najbolju režiju, što je tek peti put u istoriji, i prvi put posle devet godina da je jedna žena nominovana u ovoj kategoriji. Ladybird je takođe nominovan za najbolji film, scenario, glavnu žensku ulogu (Sirša Ronan) i sporednu žensku ulogu (Lori Metkalf).

FOTO: Promo
FOTO: Promo

„Fantomska nit” takođe je u trci za najbolji film i najbolju režiju (Pol Tomas Anderson), kao i kostim, muziku, glavnu mušku ulogu (Danijel Dej Luis) i sporednu žensku ulogu (Lesli Manvil). Danijel Dej Luis, tumači čuvenog modnog kreatora koji je sa svojom sestrom (Manvil) u centru mode glamuroznog posleratnog Londona. Žene prolaze kroz život ovog zakletog neženje, sve dok u njega ne uđe svojeglava Alma koja postaje njegova jedina opsesija. Ovo je prva uloga slavnog Dej Luisa posle pet godina, a ujedno i njegova poslednja, budući da je najavio da se povlači iz sveta glume. A ako osvoji još jednu nagradu Akademije, otići će u penziju u velikom stilu- kao jedini glumac kome je pošlo za rukom da osvoji čak četiri Oskara.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

„Ja, Tonja”, film koji govori o turbulentnom životu i karijeri kontroverzne američke klizačice Tonje Harding, nominovan je za dve glumačke nagrade, kao i za montažu. Margo Robi nominovana je za naslovnu ulogu, a Tonjinu majku tumači Alison Džejni, nominovana za najbolju sporednu ulogu.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

„Skrivena ljubav” Luke Gvadanjina nominovan je za najbolji film, adaptirani scenario, najbolju pesmu i glavnu mušku ulogu (Timoti Šalame). Ova adaptacija romana Andrea Asimana prikazuje romansu između sedamnaestogodišnjeg mladića Elija (Šalame) koji sa roditeljima živi u Italiji tokom osamdesetih, i šarmantnog američkog studenta koji dolazi da provede leto sa njima na poziv Eliovog oca.

 

FOTO: Promo
FOTO: Promo

Denzel Vašington, dvostruki Oskarovac, nominovan je za naslovnu ulogu u filmu „Advokat” Dena Gilroja, a u selekciji najboljih filmova van engleskog govornog područja našli su se „Skver”  švedskog reditelja Rubena Estlunda, „Uvreda” libanskog reditelja Zijada Duerija i „Fantastična žena” čileanskog reditelja Sebastijana Lelioa.

advokat

Na 46. FEST – u, od 23. februara do 4. marta, biće prikazano 116 premijera i 10 filmskih klasika naći. Karte za festival biće puštene u prodaju od sutra, 3. februara.

MERSI BOKU: Osnovci pokazali znanje francuskog u opštini Stari grad (FOTO, VIDEO)

Prvi FEST, pod podnaslovom „Hrabri novi svet”, održan je 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma „Meš” Roberta Altmana. Beogradski Međunarodni filmski festival – FEST je zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, vremenom je izrastao u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Više o programu ovogodišnjeg festivala, koji možete pronaći na sajtu fest.rs.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR