DOM JEVREMA GRUJIĆA: Dan otvorenih vrata – slobodan ulaz za sve posetioce i prijatelje kuće (FOTO)

0
384
FOTO: Starogradski.com

“Dom Jevrema Grujića” zbog velikog interesovanja i nakon uspešne sezone, tokom koje je stalnu postavku i izložbe videlo preko 30.000 posetilaca, u četvrtak 24. avgusta organizuje “Dan otvorenih vrata”, kada će, u periodu od 15 do 20 časova vrata muzeja biti otvorena za sve posetioce i prijatelje kuće.

Posetioce u ovom objektu u Svetogorskoj ulici broj 17, uz besplatan ulaz, očekuje dopunjena postavka muzeja eksponatima koji su do sada retko izlagani ili nisu bili izloženi, kao i profesionalno vođenje ture.

NAJAVLJENA REKONSTRUKCIJA DOMA SINDIKATA: Bioskopska sala postaje i koncertna i pozorišna, a na sprat stiže galerija

Ova institucija je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća. Ulaskom u “Dom Jevrema Grujića” zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu.

FOTO: Starigrad.com
FOTO: Starigrad.com

Kuću je 1896. godine podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu, prema projektu arhitekte Milana Kapetanovića u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse.

POČINJE NADZOR U OSNOVNIM ŠKOLAMA NA STAROM GRADU: Od sada stroga kontrola čistoće u obrazovnim ustanovama

Tokom XIX i XX veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države. Ovde je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine na kom je kasnije zasnovan Balkanski savez.

Foto: Starogradski.com
Foto: Starogradski.com

CENTAR GRADA KAO IDEALNA FILMSKA SCENA: Snima se ruska serija “Ambasada ” na Dorćolu (FOTO)

U posetu Grujićima kralјica Marija Karađorđević dolazila je nenajavlјena i bez protokola, a Jovan Dučić i Milan Rakić su bili redovni gosti i porodični prijatelјi.
Pola veka kasnije, u podrumu, otvorena je prva diskoteka u Beogradu 1967. godine, što je označilo sociološki bum u savremenoj istoriji grada.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR