Dve decenije ga nije bilo: Nisu izbori jedino mesto gde u aprilu ima političkih spletki! (FOTO)

0
166
FOTO: Starogradski.com

Nakon više od dve decenije, Šekspirov klasik Ričard Treći, ponovo će se igrati na daskama Narodnog pozorišta u Beogradu. Premijera predstave u režiji Snežane Trišić zakazana je za 24. april, a ovaj datum odabran je zbog činjenice da se Ričard Treći posle upravo 24 godine vraća u najpoznatije beogradsko pozorište.

Vilijam Šekspir je tokom XVI veka stvarao dela čija tematika aktuelizuje probleme, dileme i strasti savremenog čoveka, što njegovim likovima Magbetu, Hamletu i Ričardu Trećem daje večnost. Šekspirova istorijska drama Ričard Treći napisana je 1593.godine. Ova tragedija je prožeta epohalnim političkim iskustvima baziranim na zlopotrebi i gubitku vlasti, usponu i propadanju Vojvode od Glostera. Njegov poraz predstavlja početak vladavine Tjudora 1485.godine u Engleskoj i elizabetanskog doba.

FOTO: Wikimedia commons
FOTO: Wikimedia commons

Ričard nije istorijska ličnost, on je simbol u kojem je oličena hegemonija diktatorskih figura Fransiska Franka, Leoploda II, Staljina i Idi Amin Dada nekadašnjeg predsednika Ugande. Zajednička karakterna spona između Ričarda i savremenih političkih vođa oličena je u političkim spletkama, manipulacijama i retoričkim metodama za kojima posežu radi realizacije ličnih ciljeva. Makijavelistički način vladanja, razdvojen od etičkih načela, nadjačava sve oblike humanih vrednosti. Igrajući se životima i lojalnostima svojih građana, Ričard u njima budi najgore i najniže ljudske osobine kako bi za sebe obezbedio što veću političku moć. Šekspir od publike pravi saučesnike i svedoke doba opstanka i neizvesnosti, naše civilizacijske sudbine.

Beogradska publika će od kraja aprila imati priliku da uživa u Šekspirovoj drami u kojoj će glavnu ulogu tumači Igor Đorđević. Sa njim na Velikoj sceni Narodnog pozorišta igraće i Nebojša Dugalić kao Kralj Edvard, Nela Mihajlović u ulozi Elizabete, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Aleksandar Srećković, Hadži Nenad Maričić, Aleksandar Ðurica, Vanja Ejdus u ulozi Lejdi Ane, Svetlana Bojković, Miloš Ðorđević, Pavle Jerinić, Branko Jerinić, studenti Ivan Marković i Miodrag Dragičević.

Ričarda Trećeg tumačiće Igor Đorđević; FOTO: web sajt Narodnog pozorišta
Ričarda Trećeg tumačiće Igor Đorđević;
FOTO: sajt Narodnog pozorišta

U londonskom pozorištu ulogu Ričarda Trećeg tumači Kevin Spejsi koji je istakao da je  za interpretaciju ovog nemoralnog lika bilo neophodno da temeljno preispita sopstvene greške kako bi skupio hrabrosti da otvoreno i besramno razgoliti najniže ljudske porive pred publikom. Spejsi je u intervjuu za engleski časopis „The Guardian” izjavio da dodatnu težinu u pripremi predstave svemu daje neobični odnos koji je Šekspir gradio između antiheroja i publike, od koje nužno mora učiniti svoje saučesnike u zaveri kako bi predstava bila ubedljiva.

Klasična dela preko snage izražaja pozorišnog ansambla u okviru globalne kulture, zauzimaju novi istorijski trenutak. Lorens Olivije je davno istakao da je pozorište međunarodnog karaktera, da ne poznaje granice, vreme i prostor. U izričitom stavu Olivije je naglasio da Šekspir pripada svima na svetu, podjednako.

Od narednog meseca pogledajte novo izvođenje Ričarda Trećeg u Narodnom pozorištu.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR