ETHNO FUSION FEST 2017: Dvorište beogradske sinagoge Sukat Šalom postaje mesto vrhunskih svirki

0
175
FOTO: Facebook

Vrhunska svirka, raznovrsni etno žanrovi, zabava koja okuplja mnogobrojnu publiku, i sve to u prelepom ambijentu jedine beogradske sinagoge Sukat Šalom u Maršala Birjuzova 19, zaštitni su znak Ethno Fusion Fest-a, koji počinje u četvrtak, 15. juna, a trajaće do nedelje, 18. juna.

USTANOVA KULTURE PAROBROD PREDSTAVLJA: Pobednik ovogodišnjeg FEST-a u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić”

Ljubiteljima umetničke i džez etno muzike predstaviće se tri muzička sastava Šira utfila, Oriental Trio sa perkusionistima, Hot club of Belgrade, a druge večeri festivala nastupiće rabin Šukat Levi, jedan od najpopularnijih hazana (crkveni pevač) iz Izraela.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Osmi po redu Ethno Fusion Fest,  koji neguje saradnju među muzičarima iz različitih kultura, otvoriće u četvrtak uveče, sa početkom u 20.30 časova beogradski sastav Šira utfila. Grupa koju čine Stefan Sablić, (vokal, ud), Ivana Munđa (vokal), Elad Gabaj (kanun), Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i Akash Bhat (darabuka, bendir, cajon), bavi se istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.

PRIČE O DORĆOLCIMA “DONjEG KRAJA” 80-TIH: U pripremi roman Dejana Marinkovća o šorkama, devojkama i mangupima ispod Dušanove (FOTO)

Šira utfila je do sada nastupala širom regiona, Evrope i sveta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebou (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ţeneva), Simha Festival (Vroclav). U Amsterdamu su 2009. godine dobili prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

U nedelju će nastupiti Oriental Trio, koji će izvesti muziku koja potiče iz raznolikih tradicija istočnog Mediterana i koja je vekovima uspešno prevazilazila kako etničke, tako i klasne granice, pa se repertoar sastoji iz kompozicija nastalih na dvoru u Istanbulu, iz narodnih i onih pesama koje su se izvodile u gradskim kafanama, kao i iz savremenih autorskih kompozicija.

REVOLUCIONARNA ULIČNA RASVETA: Bez troškova, bez zamene sijalica, bez kvarova (FOTO)

Kasnije, iste večeri, nastupiće Hot Club of Belgrade, koji gaji Manoushe Jazz koji je početkom prošlog veka nastao na fuziji muzike roma Zapadne Evrope i američkog džeza. Ovaj muzički stil se prvi put pojavio na teritoriji Francuske i Belgije. Njegovi rodonačelnici su čuveni gitarista Đango Rejnard i violinista Stefani Grapeli. Kao jedan od najvažnijih predstavnika ovog muzičkog pravca u regionu, Hot Club of Belgrade, bazira svoj repertoar kako na standardima džez, sving i džipsi muzike, tako i na autorskim kompozicijama.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR