GERŠVINOVA RAPSODIJA U PLAVOM NA KOLARCU

0
184

Pijanista Matija Dedić iVojvođanski simfonijski orkestar nastupaju u nedelju, 22. aprila u dvorani Kolarčeve zadužbine.Povod je obeležavanje 120 godina od rođenja Džordža Geršvina, a na reporteoaru će se naći najpoznatija dela čuvenog američkog kompozitora, između ostalih i Rapsodija u plavom i Porgi i Bes – simfonijskeslike.

Geršvin je rođen 26. septembra 1898. godine u Njujorku u ruskoj emigrantskoj porodici, jevrejskog porekla. Napustio školu u 15. godini i počeo da se profesionalno bavi muzikom.  Komponovao je džez, operu, klasičnu i popularnu muziku za pozorišta i filmove.

U saradnji sa Badijem de Silvom početkom 1920. godine nastaje eksperimentalna džez-opera pod nazivom Blue Monday, koja predstavlja preteču njegove najčuvenije opere Porgi i Bes komponovane 1935. godine. Pesme u okviru opere poput “Samertajm” i “Aj lav ju Porgi” su vremenom postali nezaobilazni džez standardi.

Njegovo najpoznatije i najveće delo klasične muzike Rapsodija u plavom nastaje 1924. godine u saradnji sa Polom Vajtmenom.

Nakon toga Džordž Geršvin boravi u Parizu gde se prijavljuje za časove kompozicije kod Nađe Bulanže i Morisa Ravela, ali je naišao na odbijanje. Smatrali su da će mu izučavanje klasične muzike oduzeti jedinstvenost njegovog muzičkog izraza. U pismu obrazloženja, Ravel je napisao: Zašto želiš da budeš drugorazredni Ravel, kada već jesi prvorazredni Geršvin?

Ritam džeza i Njujorka, zvuci mjuzikla sa Brodveja, duh Menhetna – utkani su u muziku velikana američke muzike XX veka, Džordža Geršvina, čija će dela biti izvedena na Kolarcu.Pijanista Matija Dedić iVojvođanski simfonijski orkestar nastupiće pod dirigentskom palicom Timoti Redmonda.

Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 600 i 900 dinara.

OSTAVI ODGOVOR