Hit izložba u Istorijskom muzeju: Od postanka sveta do mesta gde nam se dodiruju putevi! (FOTO)

0
209
Touchscreen; FOTO: Starogradski.com

Na 1.500 kvadratnih metara Istorijskog muzeja Srbije možete posetiti izložbu “Zaostavština Olje Ivanjicki”, autorke Tijane Jovanović Češke.

Izložba obeležava trajanje, želje i napore Olje Ivanjicki da kroz umetničko stvaralaštvo proprati društvene, političke i istorijske događaje od postanka sveta do, kako je ona govorila, mesta gde se dodiruju putevi svih nas.

Rečeno – učinjeno! Vi nam poslali fotke, mi ih izložili u Jevremovoj! (VIDEO)

Dete ruskih emigranata, Olja Ivanjicki hronološki je prikazivala protok vremena u jedinstvenim formama slika, skulptura, kostimografije i poezije. Ekstravagantnom umetničkom ekspresijom oživljavala je politička dešavanja, novinske naslove, naučno-tehnološka otkrića, ljudske talente i nesavršenosti.

Na stvaralaštvo Olje Ivanjicki uticala je ruska spisateljica romana naučne fantastike Vera I. Križanovska, čije je knjige čitala kao dete. Futurizam nasleđen iz detinjstva, Olja je vešto zadržala kroz svoje celokupno životno stvaralaštvo. Na izložbi možete videti portret koji je u čast omiljene spisateljice oslikala 2001. godine.

Vera I. Križanovska; FOTO: Starogradski.com
Vera I. Križanovska; FOTO: Starogradski.com

Nesvesno koračajući ispred svog vremena, osmislila je koncept Kontaktora koji se shvata kao mogućnost visokih tehnologija da reoblikuju telo i čula kako bi se uspostavio novi poredak humanizacije. Ciklus slika koje je umetnica slikala tokom šesdesetih godina 20.veka nastale su sa idejom da se napravi savršen čovek. Predvidela je nastanak takozvanih “Touchscreen” ekrana koji su nakon više od pola veka, postali neodvojivi deo svakodnevice. Upravo, takvim ekranima i aplikacijom osavremenjena je izložba.

STAROGRADSKI.COM PREPORUČUJE: Izložba o velikom Momu Kaporu (FOTO)

Posebnu važnost u stvaralaštvu Olje Ivanjicki imaju portreti poznatih ličnosti koje su planetarno uticale na uspostavljanje novih vrednosti. Portreti su pravljeni za putujuće izložbe, lako savitljivi i prenosivi, od kartona i platna predstvaljaju specifičnu slikarsku formu.

Reči Olje Ivanjicki “Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put”, ostaju da nas podsete na suštinu ljudskog stvaranja i napretka. Svaki kraj je novi početak, poručuje Olja Ivanjicki svojim delom i zaostavštinom.

Izložba je otvorena do novembra 2017.godine. Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

KOMŠIJE IZ PAKLA! Starograđani načisto POLUDELI – razlozi su STRAŠNI (VIDEO)

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR