HRONOLOGIJA STAROGRADSKIH ZANIMLJIVOSTI: Od prve kafane u 16. veku, do Narodne skupštine u video igrici (FOTO, VIDEO)

0
96
FOTO: Wikimedia.commons

Prva kafana u Evropi otvorena je 1522. godine na Dorćolu, nakon osvajanja Beograda 28. avgusta 1521. godine, i pada grada u ruke sultana Sulejmana Veličanstvenog. Godinama kasnije otvoreno je niz ugostiteljskih objekata širom Evrope, sedamsedet godina nakon Beograda, kafane se otvaraju prvo u Sarajevu, zatim u Beču i u ostalim evropskim gradovima.

ZNATE LI KO JE AUTOR KRSTA NA HRAMU SVETOG SAVE? Priča iz komšiluka o vajaru o kom se nedovoljno zna (FOTO)

Misteriozna građevina, Rimski bunar, za koju se vezuju priče kojima se inspirisao i sam Alfreda Hičkoka sagrađen je 1717. godine za vreme austrijske okupacione vlasti. Bunar je dubok 60,5 metara i prečnika je 3,4 metara. Davne 1956. godine, u ovom bunaru došlo je do svirepog ubistva, kada je jedan beograđanin svoju ljubavnicu, želeći da prekine ljubavnu romansu, gurnuo u Rimski bunar. Ubica je otkriven kada je kod njega pronađena tramvajska markica koja je imala isti žig kao i ona pronađenaa kod nastradale žene. Ova priča je zabeležena u filmu “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”. Tokom 1967. godine, započeta su ronilačka istraživanja bunara, prilikom kojih su pronađeni mnogobrojni ljudski skeleti. Podzemni prolazi Rimskog bunara, ekranizovani su u čuvenom domaćem filmu “Lavirint”, Miroslava Lekića.

OTPAD SA PRUGE NA “25. MAJU” JOŠ UVEK NIJE UKLONJEN: Posle pet meseci i uveliko probijenog roka Dorćolcima đubre pod prozor (FOTO)

Najstarija sačuvana stambeno-poslovna zgrada na Balkanu nalazi se na Dorćolu, u Ulici cara Dušana 10. Sagrađena u baroknom stilu, kojim je započeta transformacija gradskog urbanizma. Izgradnja je trajala od 1724. do 1727. godine, i pripadala je zanatliji Elijas Flašmanu. U njoj se svojevremeno nalazila prva pekara otvorena u SFRJ.

FOTO: Wikimedia.commons
FOTO: Wikimedia.commons

Prva javna termoelektrana otvorena je davne 1893. godine, na dunavskoj obali Starog grada, ona je ujedno bila i prva centrala na području čitavog Balkana. Snabdevala je građanstvo, služila je za javnu gradsku rasvetu i saobraćaj.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Grafit koji je osvanuo 18. oktobra 1944. godine na zgradi u Ulici braće Jugovića, bio je prvi u Srbiji. Nasatao je krajem Drugog Svetskog rata, kada su na toj zgradi po prvi put sovjetski vojnici napisali “Provereno-min net”, što je značilo da je ta zgrada očišćena od mina. Jedan takav sačuvan grafit može se videti u Skender-begovoj ulici.

Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije našla se u poznatoj video igrici Half-Life 2. Zgrada se nalazi u fiktivnom gradu City 17, i u igrici je nazvana Overwatch Nexus. Video ostvarenje se na tržištu našlo 2003. godine, i zabeležilo je veliki uspeh širom sveta.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR