Mural kod Filozofskog – delo koje je obeležilo epohu (FOTO)

0
670
FOTO: Starogradski.com

Kultura ostavlja neizbrisiv trag, u svetu koji svedoči brzim promenama, nestajanju i površnosti. Umetnost je diskretna, konstruktivna i neophodna za očuvanje intelekta i društvene memorije. Ona uspostavlja dijalog između politike, istorije i oka posmatrača.

Jedan društveno-politički period ostao je zabeležen kroz mural Vladimira Veličkovića na zidu Filozofskog fakulteta.

Projekat oslikavanja fasada i ulepšavanja javnog prostora kroz umetnička dela započeo je još davne 1983. godine profesor Čedomir Vasić, koji je sa grupom studenata izradio mapu sa 50 idejnih rešenja za oslikavanje fasadnih murala.

Mural ispred Filozofskog fakulteta nastao je 1989. godine, povodom IX Samita Nesvrstanih zemalja u Beogradu. Tada je u delo sprovedeno niz umetničkih projekata u čijoj su realizaciji učestvovali tadašnja Stalna konferencija gradova i opština SFRJ i Zavod za zaštitu spomenika. Projektom je rukovodio Slobodan Jeftić-Pulika, slikar, muralista i kako ga mnogi oslovljavaju „angažovani patriota.”

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Iako svakodnevno prolaze pored murala u Čika Ljubinoj, malo je onih koji znaju ime autora i značenje samog umetničkog dela. Plavi mural na kojem je istaknuta muška figura, okrenuta posmatraču leđima u položaju kojim se uspinje na vrhu, čest je motiv koji srećemo u delima slikara Vladimira Veličkovića. Neretko je i sam umetnik u svojim izlaganjima isticao da je ljudska figura deo njegove umetničke opsesije jer je u njoj sadržana dinamika, određena agresivnost kao snazna komponenta destruktivnog u svakom od nas. Slikarski rad Veličkovića vezan je za otkrivanje ljudske agresivnosti, o kojoj se informiše posredstvom svakodnevnih dešavanja i samog prirodnog karaktera ljudskog roda. Bez pretenzija i iluzija, autor svojim delima izražava puls aktuelnih društvnih zbivanja. Vladimir Veličković je beskompromisnim stvaralaštvom hrabro budio apatično društvo. Jednim pogledom ka muralu, dok stojimo na platou ispred Filozofskog, možemo probuditi u sebi davno zastalu kreativnu dinamiku.

FOTO: Wikimedia commons
FOTO: Wikimedia commons

Vladimir Veličković je samouki slikar, kako sebe naziva jer je studirajući Arhitektonski fakultet izbegao pedagoška učenja profesora Akademije umetnosti. Uprkos toj činjenici, on je danas priznati član Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi Srbin koji je postao član Francuske akademije lepih umetnosti. Jedan je od osnivača umetničkog pokreta, Medijala, koji je nastao 1957. godine kao inicijativa mladih slikara, pisaca, filozofa i kompozitora. Među članovima Medijale bili su Ljuba Popović, Olja Ivanjicki, Leonid Šejka i mnogi drugi. Trenutno Veličković živi i stvara u Parizu. Osnivanjem fondacije koja nosi njegovo ime, slikar podržava i podstiče rad mladih srpskih umetnika.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR