IZLOŽBA MILOŠA BAJIĆA: Mauthauzen 106621 (FOTO)

0
183
FOTO: Starogradski.com

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u toku je izložba poznatog srpskog slikara Miloša Bajića pod nazivom “Mauthauzen 106621”, koju možete posetiti sve do 27. novembara. Ovom izložbom obležava se pola veka od premijernog prikazivanja 1967. godine.

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI: Anastas Jovanović (1817-1899), pionir primenjene umetnosti i dizajna (FOTO)

Miloš Bajić je davne 1941. godine kao mladi revolucionar stupio je u partizanski odred. Ali je već naredne godine uhapšen i odveden u logor Banjica iz kojeg je septembra 1942. prebačen u logor Mauthauzen.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tokom surovih dana zarobljeništva, olovkom je beležio logorske dane. Jednom prilikom, Miloš Bajić opisivajući dane koje je provodio u austrijskom logoru, rekao je “Crteže, koje sam napravio u samom logoru, skrivao sam u nedrima, ispod ležaja, ili sam ih zakopavao u zemlju. Jednog dana pala mi je u oči boca protivpožarnog aparata. Ispraznio sam je jedne noći I napunio crtežima. U ponoć sam bocu zakopao. Šestog maja 1945. godine, na dan oslobođenja, izvadio sam crteže iz zemlje.”

PARK U CENTRU BEOGRADA NOSI IME „ALEKSANDROV” (FOTO)

Izložba je sačinje od radova koji su proistekle iz sećanja na logorske dane. Na dan otvranja izložbe 1967. godine,u obraćanju piblici Miloš Bajić je objasnio “Scene užasa sa kojima sam se suočavao nisu mi dale mira. Tragao sam za načinom kako da ih izrazim. Od realno dokumentiranog crteža prešao sam na ekspresiju, koja mi je bila bliža.”

Reditelj Darko Bajić, sin Miloša Bajića; FOTO: Starogradski.com
Reditelj Darko Bajić, sin Miloša Bajića;
FOTO: Starogradski.com

U monografiji “Mauthauzen 106621”, u predgovoru Bajić je napisao “Neka mladost koja ne zna za tragiku toga vremen, niti za život u njemu, svoje beskrajno zanešenjaštvo uputi do najudaljenijih zvezda, ali nikada više tamo.”

ISFUŠARILI NA PLATOU MILANA MLADENOVIĆA: Napukle nove ploče na prilazu Domu omladine (FOTO)

Velika galerija Doma Vojske je otvorena svakog dana od 11h do 19h. osim nedeljom kada Velika galerija ne radi.

OSTAVI ODGOVOR