IZLOŽBA U GALERIJI SANU: „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić”

0
311
FOTO: Starogradski.com

U sredu, 14. marta u Galeriji SANU otvorena je izložba “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić”, autorke Olivere Skoko, koja obuhvata 39 umetničkih dela velikog slikara, dela drugih umetnika, poštanske karte i drugo – ordenje, knjige, te detalje iz njegovog ateljea. Izložba je otvorena do 15. aprila 2018. godine i obuhvata i predavanja i stručna vođenja.

Povod za otvaranje izložbe jeste 160 godina od rođenja Uroša Predića (1857-1953) i premijerno je bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanina od 7. decambra 2017. do 28. februara 2018.

UMESTO SEĆANJA

Život i stvaralaštvo Uroša Predića se, po rečima autora izložbe i kataloga Olivere Skoko, prezentuju u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Posebno je istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem i naučnikom Mihajlom Pupinom. Bogata sačuvana korespodencija omogućava da sagledamo i kontakte koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na izložbi su predstavljeni i dečiji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika “Kamenovanje Sv. Stefana” koja se smatra njegovim poslednjim delom. Po prvi put biće prikazani crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

SOKAČE RAĐA GREŠNIKE: Najuža ulica u centru Beograda (FOTO)

Na upitnu napomenu da nesvakidašnjem nazivu izložbe ima oslonac u autobiografskim Predićevim stranicama, Olivera Skoko kaže:

“Da, kada je otišao u manastir Grgeteg da oslikava unutrašnjost ikonostasa, arhimandrit Ilarion Ruvarac mu reče “Dakle, vi ste taj Uroš Predić… ja mislio vi bucko…, a vi dugajlija”.

MERSI BOKU: Osnovci pokazali znanje francuskog u opštini Stari grad (FOTO, VIDEO)

Prvi put nakon preseljenja u Zrenjanin 1954. godine, atelje Uroša Predića se, ovim gostovanjem u Galeriji SANU, sada vraća u prestonicu i pred beogradsku publiku, s tim što su u Beogradu, za razliku od zrenjaninske postavke, obuhvaćena i tri portreta u vlasništvu Umetničke zbirke SANU (“Marko Murat”, “Ksenija Atanasijević” i “Vuka Velimirović”), “Portret Mihajla Pupina”, koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Idvor…

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Beogradska publika ponovo ima priliku da vidi nakon dužeg vremena čuvenu sliku Uroša Predića “Kosovka devojka” koja je u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR