Prirodnjački muzej vas vodi na Mesec

0
242
FOTO: Promo

Povodom pedesetogodišnjice sletanja čoveka na Mesec u Prirodnjačkom muzeju otvorena je izložba ,,Put na Mesec” koja će biti otvorena za posetioce do januara 2020. godine.
Autor izložbe je Miloš Jović, viši kustos, a na samom otvaranju prisustvovali su David Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji „Apolo 11“, inženjer i zvanični portparol američke svemirske agencije NASA i programa „Apolo 11“ i Boško Čolak-Antić, simultani prevodilac, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969, kao i dobitnik specijalne nagrade američke svemirske agencije NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa „Apolo“ u medijima van engleskog govornog područja.

„Evropa Nostra”: Izgradnja žičare imala bi razarajuće posledice na autentičnost Beogradske tvrđave

Prirodnjački muzej iskoristio je priliku da podseti da priroda nije ograničena samo na Zemlju, te da je Mesec jedini Zemljin prirodni satelit i ujedno njeno najbliže nebesko tlo.

Izložba prikazuje uticaj Meseca na stanovnike Zemlje na različite načine. Ova kompleksna tema obrađena je u četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.
Mesec ima značajan uticaj na biljni i životinjski svet na Zemlji, kao i na brojne procese u prirodi. Biološki ritmovi koji prate Mesečeve mene, cirkalunarni ritmovi, utiču na rast, razmnožavanje, ishranu, kretanje, orijentaciju i ponašanje mnogih organizama. Posetioci izložbe mogu da stupe u prostor šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, prisete se vrhunskih umetničkih dela inspirisanih Mesecom ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete Zemlje. Na izložbi se takođe može saznati i da naučna istraživanja ukazuju da odgovornost za uticaj Meseca na ljudsko ponašanje snosi melatonin, hormon koji kod ljudi utiče na ciklus sna i budnog stanja.

Među eksponatima na izložbi „Put na Mesec“ najznačajniji su originalni fragmenti Mesečevog tla – lunarnog bazalta, zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada „Apola 17“, replika plakete koju je posada „Apola 11“ ostavila na Mesečevoj površini 20. jula 1969, koju su astronauti Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin Oldrin poklonili predsedniku bivše SFRJ Josipu Brozu Titu. Izložena je i replika kugle detonirane na površini Meseca 14. septembra 1959, kad je prva bespilotna letilica „Luna 2“ dospela na Mesec, koju je Brozu poklonio predsednik bivšeg SSSR Nikita Hruščov. Posetioce očekuju detalji o svemirskim misijama koje su na Mesec slali SAD i SSSR, kao o saznanja da su se u trku za osvajanje Zemljinog satelita upustili i Japan, Kina, Južna Koreja, Indija, Evropa kao i neki privatni konzorcijumi.

RODITELJI BESNI: Premeštaju decu iz vrtića, kasne im obroci! (FOTO)

U realizaciji izložbe je doprineo Muzej Jugoslavije. Studio za scenografiju Skills Division je izradio modele i makete na izložbi, a izložbu su podržali Dunav osiguranje i Atom partner.
„Put na Mesec“ takođe će biti praćen stručnim vođenjem i radionicama za decu.

OSTAVI ODGOVOR