JEDNSTVEN POGLED NA SMRT: Izložba Dan mrtvih u Servantesu

0
53
FOTO: Starogradski.com

U Institutu Servantes, u Čika Ljubinoj 19, otvorena je izložba povodom jednog od najznačajnihih meksičkih praznika, Dana mrtvih. Izložbu možete posetiti sve do kraja ovog meseca.

Praznik koji otkriva specifično razmevanje smrti, nastao je u Meksiku kao mešavina španske katoličke i pretkolumbijske kulture Latinske Amerike. Jedan od najznačajnijih događaja ove kulture proslavlja se 1. i 2. novembra svake godine, dok su 2003. godine ovi datumi upisani u Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovečanstva.

NAJLEPŠI JUTARNJI POGLED: Park koji više od jednog veka usporava gradsku brzinu (FOTO)

Izložba je sačinjena od nekoliko odabranih fotografija, koje su odnele nagrade na konkursu fotografija Nacionalnog saveta za kulturu i umetnost Meksika. Na konkursu je učestvovalo 689 fotografa, sa preko 2.413 fotografija.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tokom ovog značajnog praznika 1. novembra, porodice se prisećaju preminule dece, koja su oslovljena “angelitos”, što u prevodu na srpski označava male anđele. Tokom prvog dana praznika, ukrašavaju njihove grobove igračkama. Narednog dana se slavi Dan svih duša, posvećen preminulim odraslim osobama. Na grobovima se ostavljaju cvetovi nevena, koji prema verovanju pomaže dušama da dođu s groblja u svoje porodične domove.

BEO ZOO VRT: Ipak ništa od novopridošlih životinja (FOTO)

Praznik je prepoznatljiv po šarenolikim lobanjama “calaveras” koje simbolizuju cikličnost života. Takođe tokom prazničkih dana, u porodičnim domovima se priprema Mrtvački hleb, “Pan de Muerto”

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Poznati meksički pisac Oktavio Paz, opisao je suštinu Dana mrtvih i meksičkog shvatanja smrti: “Meksikanac poznaje smrt, šali se na njen račun, miluje je, spava s njom i slavi s njom. On o smrti misli kao o omiljenoj igrački i najtrajnijoj ljubavi. Smrt barem nije skrivena, on je gleda u lice, s nestrpljenjem, prezirom ili ironijom”.

UKLJUČENA NOVOGODIŠNJA RASVETA: Stari grad sija kao Las Vegas (FOTO)

Nepropustite da posetite izložbu u Institutu Servantes, “Dan mrtvih” i saznate nešto više o ovom velikom meksičkom prazniku.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR