KAKO SE NEKAD UČILO? Zbirka Pedagoškog muzeja, stara više od jednog veka

0
126
FOTO: Starogradski.com

U centru grada, u Uzun Mirkovoj ulici 14, nalazi se jedan od najstarijih i najneistraženijih gradskih muzeja, Pedagoški muzej.

Osnovan davne 1896. godine, više od jednog veka, čuva na hiljade udžbenika, nastavnih sredstava, fotografija i dokumenata koja prate razvoj školstva, prosvete i pedagogije u Srbiji, s početka 19. veka pa sve do danas.

SARADNJA SRPKINJA I ALBANKI: Projekcija filma “Kismet” u Parobrodu

Pedagoški muzej je sačinjen od više od 50.000 predmeta. Eksponati su svrstani u četri zasebne zbirke: Zbirka udžbenika i pedagoške literature, Zbirka školske opreme i nastavnih sredstava, Zbirka školske dokumentacije i medijateke i Zbirka arhivske građe i dokumenata.

OBNOVA SRUŠENE BIBLIOTEKE NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Memorijalni park sa dekorativnim osvetljenjem (FOTO)

Posetioci muzeja, a posebno oni najmlađi imaju priliku da se na zabavan, vizuelno atraktivan način upoznaju sa svim onim što čuva Pedagoški muzej.

U okviru muzeja, organizuju se raznovrsne radionice koje su namenjene deci svih uzrasta. Izdvajamo radionice: Škola moje bake, u kojoj se obrađuju teme vezane za davne dane školstva, Jedan školski čas iz 1920. godine je radionica koja cilj ima približavanje istorije đacima i način života i obrazovanja iz 1920. godine, Bukvar muzejskih predmeta i radionicu Od životne važnosti, koja pruža priliku da se upoznaju sa molekulima sopstvenih DNK ćelija, ali i mnogih drugih zanimljivosti koje vas očekuju kao iznenađenje Pedagoškog muzeja. 

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR